Odločitev za to tematsko izhodišče je v luči sledeče epidemije "postalo samoizpolnjujoča se prerokba", saj je po besedah organizatorjev festivala svet "gladko zdrsnil v eno od svojih najbolj negotovih obdobij".

Na letošnjem FeKK-u se poklanjajo Rubenu Östlundu s projekcijo petih njegovih stvaritev. Na posnetku je scena iz filma Prizor iz življenja št. 6882, v katerem spremljamo 30-letnika, ki s prijatelji praznuje kresno noč v Smögenu na zahodni obali Švedske. Povabi jih, naj opazujejo, kako bo skočil z zelo visokega mostu ... Foto: IMDb
Na letošnjem FeKK-u se poklanjajo Rubenu Östlundu s projekcijo petih njegovih stvaritev. Na posnetku je scena iz filma Prizor iz življenja št. 6882, v katerem spremljamo 30-letnika, ki s prijatelji praznuje kresno noč v Smögenu na zahodni obali Švedske. Povabi jih, naj opazujejo, kako bo skočil z zelo visokega mostu ... Foto: IMDb

Skoraj 30 programov in več kot 130 kratkometražcev
Mednarodni festival FeKK bo do 22. avgusta na Muzejsko ploščad Metelkova, v Slovensko kinoteko in Kinodvor prinesel 27 različnih programov in več kot 130 kratkih filmov.

Filmi se bodo za nagrade potegovali v programih FeKK SLO in FeKK YU z okrepljeno navzočnostjo Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije. Letošnji festival vključuje še strokovni program PROFeKK. V sklopu slovenskega tekmovalnega programa bo prikazanih 27 kratkih filmov, pri čemer bo glavno vlogo letos imel narativni igrani film. Posebnost bo spremljevalna sekcija Fekk SLO: Drugi val, v kateri bo na ogled še šest dodatnih filmov.

V okviru FeKK OFF oziroma KatastroFeKK bo na ogled sklop sodobnih klasik nenarativnega filma, imenovan Konec je blizu – kontemplirajmo. Pa tudi sklop Blood Machines, ki ga predstavljajo v sodelovanju s festivalom Kurja polt, in Square Eyes Predstavlja, ki prinaša tematski izbor aktualnih in festivalsko proslavljenih filmov mednarodnih avtorjev.

Natančen program 6. festivala FeKK najdete tukaj.

Tudi dokumentarci, ki so vzšli vzhodno od raja
Sklop KatastroFeKK bo predstavil tudi vsakoletno Internetno Arheologijo 3.0, tokrat s sloganom Konec je tukaj, v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pa bodo v Evoluciji katastrofe predstavili program kratkometražnih klasik iz različnih analognih nosilcev. V programu EFA: Short matters! želijo med izbranimi najboljšimi evropskimi kratkimi filmi preteklega leta izpostaviti predvsem dokumentarce Rekonstrukcija Jiřija Havličke in Ondřeja Novaka, Eksces bo naša odrešitev Morgane Dziurla-Petit in Svoboda gibanja Maroana El Sanija in Nine Fischer.

Program Vzhodno od raja, v katerem so na ogled najboljši kratki filmi iz držav, ki so po izbranih tematikah sorodne državam s področja nekdanje Jugoslavije, bo letos posvečen štirim dokumentarcem. Začeli bodo z zmagovalcem za najboljši kratki film na mednarodnem dokumentarnem festivalu IDFA v Amsterdamu, in sicer Mizuko avtoric Katelyn Rebelo in Kire Dane.

Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Poklon Rubenu Östlundu in eksperimentalna Ema Kugler
V sekciji Hommage bodo počastili švedskega čislanega režiserja Rubena Östlunda, najbolj znanega po filmih Višja sila in Kvadrat, in predvajali pet njegovih kratkih stvaritev. Instant kult bo letos predstavil tri eksperimentalne filme Eme Kugler, ki je z lanskim filmom Človek s senco prejela že osem mednarodnih lovorik. V programu FeKKSTIVAL: Lago bodo predstavili dva programa kratkih filmov: selekcijo italijanskih filmov, ki raziskuje primitivno identiteto skozi fuzijo različnih slogov, in mednarodni izbor, ki se nagiba k bizarnemu in srhljivemu.

Kinematografska realnost in potencial kratkega filma
V štirih festivalskih dneh bo sklop profesionalnih dogodkov in predavanj PROFeKK ponudil druženje s predstavniki drugih festivalov ter agencij. Letos v središče zanimanja postavljajo prav posebne kinoprostore "v mestu, na vasi in povsod vmes". V sodelovanju s poljskim festivalom kratkega filma Short Waves bodo v strokovnem programu prikazali delno spletni delno živ dogodek z naslovom Potencial kratkega filma pri oblikovanju skupnosti in izobraževalnih dejavnostih.

Tokratni festival FeKK prinaša tudi filmskokritiško delavnico Ostrenje pogleda, peto leto zapored pa še Kratko sceno, eno redkih scenarističnih delavnic v Sloveniji, ki bo tokrat potekala pod mentorstvom Wima Vaneckerja.

Začel se je festival kratkega filma FeKK