Rutger Hauer (1944–2019). Foto: EPA
Rutger Hauer v Iztrebljevalcu leta 1982. Foto: IMDb

Kot je potrdil njegov agent, je igralec umrl v petek na Nizozemskem. Pokopali so ga danes.

V filmu Iztrebljevalec, ki ga je leta 1982 posnel Ridley Scott, je Hauer igral morilskega replikanta, ki je, potem ko je svojega preganjalca, iztrebljevalca Ricka Deckarda (Harrison Ford), pustil pri življenju, izrekel verjetno najbolj zapomnljive besede filma in enega najbolj kultnih filmskih prizorov sploh: "Videl sem stvari ... ki mi jih vi, ljudje, ne bi verjeli ... Goreče bojne ladje pred ozvezdjem Oriona, bleščečega kot magnezij ... Vozil sem se na zadnjih krovih blinkerjev in pred Tanhauserjevimi vrati gledal C-žarke, kako se svetlikajo v temi. Vsi ti trenutki se bodo izgubili v času kot solze v dežju. Čas je, da umrem."

O ganljivem prizoru je Hauer v nekem intervjuju nekoč dejal, da je želel dati pomen in težo obstoju lika, ki so mu bila usojena le štiri leta eksistence. "S svojo smrtjo replikant v enem izmed finalnih prizorov Deckardu pokaže, kaj je bistvo pravega človeka," je razložil.

Gledalcem po vsem svetu je Hauer gotovo najbolj poznan po vlogi replikanta Roya Battyja v kultnem Iztrebljevalcu iz leta 1982. Foto: EPA

Rutger Hauer se je rodil 23. januarja leta 1944 v Breukelenu blizu Amsterdama. V mladih letih se je Hauer pridružil nizozemski trgovski mornarici, a se je leta 1962 vrnil v Amsterdam. Po krajšem študiju igre je šel v vojsko, pozneje pa se vrnil k igranju. Prvi preboj je doživel leta 1969, ko je dobil glavno vlogo v TV-seriji Floris.

Resda je njegova vloga replikanta Roya Battyja v Iztrebljevalcu še danes ena njegovih najbolj odmevnih, a Hauer je v svoji karieri nanizal številne vloge, igral pa vse do zadnjega. Med drugim smo ga videli v Avtoštoparju, Mestu grehov, prvem delu Nolanove trilogije o Batmanu, Na začetku in v HBO-jevi seriji Prava kri.

Poznan je bil tudi po upodobitvah različnih bitij iz grozljivk. Na kožo so mu bile pisane vloge vampirjev, denimo Van Helsinga v Draculi 3D in Barlowa v seriji, posneti po romanu Stephena Kinga, Salem's lot. Upodobil je tudi nizozemskega renesančnega slikarja Pietra Bruegla st. v filmu Mlin in križ (The Mill and the Cross), s katerim je režiser Lech Majewski leta 2011 sodeloval na Beneškem likovnem bienalu.

Leta 2014 ob prevzemu velike igralske nagrade za svojo mednarodno kariero, ki so mu jo podelili na filmskem festivalu v nizozemskem mestu Vlissingen. Foto: EPA

Igralec se je torej poslovil v letu, v katero je postavljena zgodba prvega Iztrebljevalca (leta 2017 je film dobil nadaljevanje pod režijsko taktirko Denisa Villenueva). Zgodba Iztrebljevalca sloni na romanu Philipa Kindreda Dicka Ali androidi sanjajo o električnih ovcah? iz leta 1968. Protagonist, upokojeni "iztrebljevalec" Rick Deckard, prevzame novo nalogo in po Los Angelesu lovi prepovedane genetsko modificirane človeške klone, replikante.

Film Iztrebljevalec je bil takoj po premieri polomija, sčasoma pa si pridobil status kultnega filma. Posebej je navduševal s posebnimi učinki in moralnim poudarkom. Danes se uvršča na sam vrh večine lestvic najboljših znanstvenofantastičnih filmov.

Počivaj v miru, veliki Rutger Hauer
Med prvimi, ki so se igralcu poklonili na družbenih omrežjih, je bil mehiški cineast Guillermo del Toro, ki je na Twitterju zapisal: "Počivaj v miru, veliki Rutger Hauer, silen, globok, pristen in magnetični igralec, ki je svojim filmom prinesel resnico, moč in lepoto."

Rutger Hauer je med drugim igral tudi v filmih Mesto greha, Batman: na začetku in v seriji Prava kri. Foto: EPA