Kratki film Sestre je
Kratki film Sestre je "študija za celovečerni film Fantasy”, napoveduje avtorica. Foto: Ksaver Šinkar
Sorodna novica Nastaja kratki film o treh sodobnih virđinah v režiji Katarine Rešek - Kukle

Mednarodni festival Clermont-Ferrand, največji svetovni festival kratkih filmov, je pravkar razgrnil program svoje 43. izvedbe. Selektorji so izbirali med skoraj sedem tisoč prijavljenimi filmi – v končni nabor so jih uvrstili 78, tudi Sestre v režiji Katarine Rešek.

Festival bo potekal med 29. januarjem in 6. februarjem 2021. Njegov format bo hibriden: poleg klasičnih projekcij za francosko občinstvo bodo imeli tudi spletne projekcije.

Navdih so bile rigidne vloge in dojemanje spola na Balkanu
"Sestre" iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja.

Avtorica je o konceptu in nastanku svojega filma povedala: "Navdih za zgodbo o treh sodobnih virđinah (balkanske ženske, ki prevzamejo vlogo moškega, op. n.) so bila dekleta, ki se jih spomnim iz otroštva. Tista 'pozabljena' dekleta v ohlapnih oblekah z nizkimi čopi na dnu glave, ki so nekako ostale ujetnik svoje družine in okolja, ker niso ustrezale rigidnim smernicam, in ki se jih spomnim, kako so kdaj še v odrasli dobi prijele svojo mamo za roko. Ko sem nato čez nekaj časa, kot videospot, posnela zgodbo o transženski, se je vse nekako zaokrožilo in vedela sem, da je to zgodba, ki jo moram spraviti v življenje."

V Sestrah se srečata dva svetova, ki sta v postbalkanskem okolju zaznana kot neustrezna in ne nazadnje nefunkcionalna, še pojasni Rešek. "Družbeno nefunkcionalna ženska, ki ne zna in noče sprejeti svoje družbeno dodeljene vloge, in ženska z nefunkcionalnimi rodili. Med seboj si pomagata prepoznati svojo lastno vrednost in se dvigniti nad predstave okolja."

Foto: Ksaver Šinkar
Foto: Ksaver Šinkar

V Sestrah v glavnih vlogah nastopijo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič.

Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, podprt je bil z sredstvi Slovenskega filmskega centra in Vibafilma. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Peter Perunović, montažer Lukas Miheljak, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Mateja Medvedić, kostumograf Damir Raković in oblikovalka maske Špela Ema Veble.

Katarina Rešek (1991) je filmska režiserka in glasbenica. Leta 2014 je diplomirala iz filmske in TV-režije na AGRFT-ju. V zadnjem času se je uveljavila tudi kot režiserka videospotov, med drugimi je delala z balkansko senzacijo Senidah ter legendarnim bosanskim pevcem Dinom Merlinom. Poleg filma se aktivno ukvarja z glasbo pod umetniškim imenom КУКЛА.