Nagrade - figure jajca, iz katerega izhaja filmski trak, je dobitnikom izročil ustanovitelj in direktor festivala Emir Kusturica. Foto: EPA
Nagrade - figure jajca, iz katerega izhaja filmski trak, je dobitnikom izročil ustanovitelj in direktor festivala Emir Kusturica. Foto: EPA
Fatih Akin

Bosanski režiser Emir Kusturica, ustanovitelj, direktor in eden izmed selektorjev mednarodnega filmskega festivala Kustendorf, je lahko zadovoljen. Festival je kljub svoji majhnosti in temu, da je potekal na ne preveč znani in med filmarji priljubljeni lokaciji - vasici Drvengrad na Mokri Gori v Srbiji, uspel pritegniti pozornost širše javnosti, z obiskom pa so ga počastili tudi trenutno "zelo vroči" romunski režiser Cristian Mungiu, igralec Predrag Miki Manojlović, nemški režiser in scenarist s turškimi koreninami Fatih Akin, ki je na festivalu sodeloval s filmom Na robu raja, ter ruski režiser Nikita Mihalkov, ki mu je bila posvečena letošnja retrospektiva. Na ogled je postavil tudi svoj novi film 12, ki se je sicer uvrstil v ožji izbor devetih tujih filmov, nominiranih za tujejezičnega oskarja.

Zmagoviti trojček
Na festivalu, ki je predvsem namenjen študentom filmskim šol, se je za nagrade potegovalo 33 študentskih filmov. Najvišjo nagrado zlato jajce je prejel film Med Joseja E. Iglesiasa iz Španije, srebrno jajce so podelili filmu Obseden mladega Britanca Martina Hamptona, bronasto jajce pa filmu Kot vsi drugi Franka Lollia iz Kolumbije. Podelitvi je sledila še projekcija zmagovalnih filmov. Vrata festivala pa je slovesno "zapahnil" podpredsednik srbske vlade Božidar Đelić in ob tej priložnosti obljubil tudi skorajšnje sprejetje novega zakona o kinematografiji, ki bo omogočil večjo produkcijo srbskih filmov.

Handke se je zahvalil vsem v Srbiji
Tričlanska žirija, ki ji je predsedoval avstrijski pisatelj Peter Handke (poleg njega sta bila v žiriji še Andrea Gambetta in Ninos Feneck Mikelidis), je posebno omembo podelila filmom Sonce Michela Carela, Nizko sonce Vincenta Drouena in Ulični pohodnik Koste Đorđevića. V utemeljitvi so zapisali, da so izbirali filme, ki so "z zrelim filmskim jezikom pričarali skrivnost človečnosti, najpomembnejša merila pri odločanju pa so bila izvirnost zgodbe in pristopa ter tehnična izpeljava avtorjeve ideje".

Handke se je v nagovoru, v katerem je uporabljal srbske in angleške izraze, zahvalil Kusturici in njegovi družini "ter vsem v Srbiji, od Subotice prek Novega Sada in Bele Crkve do Kremne in Mokre Gore" za gostoljubje. Zahvalil se je tudi mladim filmskim umetnikom - opazovalcem ljudi in oblakov ter ulic po svetu.

Avtorji 33 filmov v študentskem tekmovalnem programu so dobili diplome za udeležbo. Novinarji pa so posebno priznanje podelili filmu Misterije in strast Gina Pacina režiserja Edoarda De Angelisa.