Nagrada zlati medved. Foto: EPA
Nagrada zlati medved. Foto: EPA

To velja za glavne in stranske vloge.

"Verjamemo, da neločevanje nagrad na igralskem področju glede na spol pomeni signal za večjo spolno ozaveščenost v filmski industriji," je komentiral duo, ki vodi Berlinale, Mariette Rissenbeek in Carlo Chatrian. Lanskega junija sta prevzela vodenje iz rok dolgoletnega festivalskega direktorja Dietra Kosslicka.

Sorodna novica Berlinale nagrado nevede poimenoval po nacistu

S festivala so potrdili tudi, da bodo srebrnega medveda, poimenovanega po prvem direktorju festivala Alfredu Bauerju, preimenovali v nagrado žirije. To je nagrada, ki "odpira nove perspektive kinematografske umetnosti". Razlog za to je njegova domnevna nacistična preteklost. Napovedali so, da bodo še letos javno objavili zgodovinsko ovrednotenje Bauerja, poroča Deadline. Bauer, ki je umrl leta 1986, nato pa so ustanovili nagrado z njegovim imenom, je imel ključno vlogo pri nadzorovanju igralcev, producentov in drugih članov filmske industrije, ki je bila v tretjem rajhu v Goebbelsovih rokah.

Za naslednje leto si prizadevajo ponovno prirediti festival v fizični obliki. Vendar pa so obenem zapisali, da bo Evropska filmska tržnica (EFM) vzpostavljena kot hibridni model spletnih in fizičnih dejavnosti. Sama tržnica bo še naprej ostala dogodek, ki poteka v živo, nekatere spremljevalne dejavnosti pa bodo potekale virtualno. Letošnji EFM bo sicer prvi, ki ga bo izpeljalo novo vodstvo, odkar je Matthijs Wouter Knol sprejel delovno mesto kot vodja Evropske filmske akademije.

Kraj srečevanja in komunikacije
"Festivali in trgi so kraj srečevanja in komunikacije. To velja tako za javnost kot za industrijo. Pomembno in edinstveno značilnost festivalov vidimo v njihovem živahnem odnosu do občinstva. V času pandemije novega koronavirusa je postalo še bolj jasno, da še vedno potrebujemo analogne izkustvene prostore v kulturnem prostoru,"
so povedali režiserji.

"Veseli smo, da se festivali s fizično prisotnim občinstvom počasi spet dogajajo po vsem svetu in ob tem svojim sodelavcem želimo veliko uspeha."