Greta Gerwig je z dramo Lady Bird (2017) postala ena od redkih ustvarjalk z oskarjevsko nominacijo za režijo. Foto: EPA
Greta Gerwig je z dramo Lady Bird (2017) postala ena od redkih ustvarjalk z oskarjevsko nominacijo za režijo. Foto: EPA

Najbolj gledani filmi z režiserkami v letu 2019 so bili Stotnica Marvel, Ledeno kraljestvo 2, Prevarantke z Wall Streeta, Čas deklištva, Mali jeti, Queen & Slim in Little, poroča publikacija New York Times.

Število lani naraslo na 10,6 odstotka
Študija iniciative za vključevanje Annenberg z Univerze v Južni Kaliforniji je v širšo analizo vzela 1.300 najbolj gledanih filmov med letoma 2007 in 2019, na podlagi katerih so ugotovili, da jih je v povprečju režiralo le 4,8 odstotka žensk. Leta 2019 je število nenadoma naraslo na 10,6 odstotka, razlaga Stacy Smith iz iniciative.

Sorodna novica Prevarantke na Wall Streetu

Isti dan je lastno študijo objavila še Martha Lauzen, vodja Centra za študij žensk na televiziji in filmu na državni univerzi San Diego, ki se je lotila raziskovanja vključenosti žensk v najbolj gledanih 500 filmih zadnjega leta. Izsledki njene analize kažejo, da so ženske na vodilnih položajih v filmskem zakulisju še vedno le ena na štiri moške. To število je od leta 2018 ostalo nespremenjeno.

Če vzamemo pod drobnogled najuspešnejših 500 filmov zadnjega leta, se po besedah Marthe Lauzen izkaže, da je število režiserk od leta 2018 padlo, in sicer s petnajst na štirinajst odstotkov. In skoraj tretjina teh filmov je imela le eno žensko ali nobene, ki bi delala kot režiserka, scenaristka, montažerka, producentka ali direktorica fotografije.

Ko je Martha Lauzen raziskavo zožila na najuspešnejših sto filmov, je ugotovila, da je več žensk, 20 odstotkov, zasedalo vodilne položaje v različnih fazah produkcije. To je 16 odstotkov več kot leto prej. Tako kot pri iniciativi Annenberg je tudi Lauzen ugotovila, da je rekordno število žensk v letu 2019 režiralo najboljših 100 filmov, vendar je – verjetno zaradi drugačne metodologije – pri njej prišlo do drugačnega rezultata. Njena raziskava je pokazala, da je bilo režiserk 12 odstotkov, v primerjavi s štirimi odstotki leto prej.

Manj kot odstotek temnopoltih žensk na režijskem stolčku
V filmski industriji še vedno vladajo moški, navkljub podatkom, ki kažejo, da se občinstvo na filme odziva enako, ne glede na režiserjev spol, poudarjajo pri New York Timesu. Pri iniciativi so z analizo rezultatov na strani Metacritic ugotovili, da so v zadnjih letih najbolje sprejeti filmi, ki so jih režirale temnopolte ženske. Kljub temu je bilo v 1.300 filmih, posnetih med letoma 2007 in 2019, manj kot odstotek temnopoltih žensk na režijskem stolčku.

Na podlagi spletne strani Metacritic vidimo, da filmi v režiji moških v povprečju dosegajo rezultat 54/100, filmi režiserk pa 55/100, pišejo na strani publikacije Vice.

V prvih dveh dneh predvajanja je Stotnica Marvel na 25 svetovnih trgih, tudi na Kitajskem, skupno zaslužila 78 milijonov dolarjev. Foto: IMDb
V prvih dveh dneh predvajanja je Stotnica Marvel na 25 svetovnih trgih, tudi na Kitajskem, skupno zaslužila 78 milijonov dolarjev. Foto: IMDb

Anketa oboževalcev pri Fandango je razkrila najbolj pričakovane filme leta 2020, po večini so to filmi, ki so nastali v režiji žensk in v njih v glavni vlogi nastopajo ženske: Wonder Woman 1984 Patty Jenkins, Črna vdova s Scarlett Johansson v glavni vlogi in v režiji Cate Shortland ter Birds of Prey z Margot Robbie v glavni vlogi in režiserko Cathy Yan.

Sorodna novica Stotnica Marvel

"2020 bo izjemno leto za režiserke," misli tudi Stacy Smith v intervjuju za Variety. "To je pomembno, saj vidimo, da imajo ženske možnost, da režirajo akcijske filme, ne pa le manjših neodvisnih filmov ... Napredek bo prišel, ko bodo ženske dobile možnost, da vodijo snemanje za kamero v različnih žanrih in proračunih."

Štirinajst nominacij v roke štirih žensk
V pred kratkim izdanih raziskavah so ugotavljali še, kakšen je odstotek režiserk, ki so nominirane za najboljšo režijo. Od 273 nominacij za režijo, ki so jih razglasili na štirih glavnih podelitvah nagrad v zadnjih trinajstih letih, je le štirinajst nominacij oziroma 5,1 odstotka pripadlo ženskam. Vseh štirinajst nominacij je šlo v roke zgolj štirih žensk, te so Ava DuVernay, Angelina Jolie, Greta Gerwig in Kathryn Bigelow, ki je tudi edina ženska, ki je kdaj osvojila oskarja za režijo. Zlasti kipec je dobila za film Bombna misija.