V Jašku se med lastnimi sencami znajde Anže Zevnik. Foto: Kinodvor
V Jašku se med lastnimi sencami znajde Anže Zevnik. Foto: Kinodvor
Jašek, DvaEna, Ljubezen na strehi sveta
DvaEna z Borutom Veselkom v glavni vlogi pripoveduje, kako malo je potrebno, da se znajdemo na dnu, a prav tako malo, da pridemo spet nazaj. Foto: Kinodvor
Ljubezen na strehi sveta
Ljubezen na strehi sveta je črno-beli kratki film o spominih in preizkušnjah zakonskega življenja. Foto: Kinodvor

Film DvaEna sledi običajnemu delovnemu dnevu taksista Aleša Križnika, nekoč lastnika uspešnega podjetja, ki pa je propadlo. Nekega poznega večera sprejme še zadnji klic. Po besedah režiserja in scenarista Petra Bratuša pripoveduje film o "čudaškem času in prostoru, v katerem živimo. Je zgodba o tem, kako malo je potrebno, da se znajdemo na dnu, in kako malo je potrebno, da lahko spet pridemo nazaj. V filmu, ki je nastal v produkciji Felina Films, kot koproducent pa je sodelovala RTV Slovenija, igrajo Borut Veselko, Lenča Ferenčak, Nina Rakovec, Sebastian Cavazza, Jana Zupančič, Ana Urbanc, Lotos Vincenc Šparovec, Tanja Dimitrievska, Peter Bratuša in Maša Derganc.

Med ambicioznimi sanjami in suho realnostjo
Jašek je absurdna zgodba o tem, kako nekdo za vedno ostane tam, kjer se je ustavil začasno. Pripoveduje o večnem študentu Mihi, ki honorarno pospravlja vozičke na parkirišču bližnjega supermarketa. Nekega dne se znajde v odtočnem jašku pod parkiriščem, zaprt s svojimi lastnimi sencami. Pripoved o človeku, ki je razpet med ambicioznimi sanjami in suho realnostjo, je uresničena v produkciji Smehomata in koprodukciji RTV Slovenija, v glavni vlogi igra Anže Zevnik, ob njem pa tudi Rok Kunaver, Ivo Barišič, Tina Potočnik, Adriana Vučković in Klemen Mauhler.

Poetična črtica o ljubezni
Velika nagrajenka Festivala slovenskega filma Ljubezen na strehi sveta je minimalistična poetična črtica o ljubezni in spominih, predvsem pa preizkušnjah zakonskega življenja. Dogaja se v idilični kmečki izbi in v središče postavlja Viktorja (Ivo Barišič) in Ano (Marijana Brecelj), ki sta skupaj že vse življenje. Imata samo drug drugega in svoje male vsakdanjosti. Film je nastal v produkciji Staragare in koprodukciji RTV Slovenija.