Podelitev oskarjev bo tudi letos prenašala televizija ABC, ki je tudi tesno vpletena v načrtovanje prenosa; tokrat bo pol ure krajši. Foto: AP
Podelitev oskarjev bo tudi letos prenašala televizija ABC, ki je tudi tesno vpletena v načrtovanje prenosa; tokrat bo pol ure krajši. Foto: AP
Lani je podelitev vodil Jimmy Kimmel. Foto: Reuters
Lani je podelitev vodil Jimmy Kimmel. Foto: Reuters

Letošnja podelitev ameriških najprestižnejših filmskih nagrad bo 24. februarja (pri nas torej v noči s 24. na 25. februar), predvajala pa jo bo televizija ABC. Kot je povedala vodja razvedrilnega programa pri ABC-ju Karey Burke, so se slabe tri tedne pred dogodkom dokončno odločili, da se odrečejo voditelju in da bodo slavnostni dogodek vodili pač sami podeljevalci kipcev.

ABC, ki spada pod družbo Walt Disney, vsako leto predvaja podelitev oskarjev in je tudi tesno vpleten v načrtovanje televizijskega prenosa.

Prvotno angažiranega voditelja Kevina Harta so decembra odnesli homofobni tviti iz preteklosti, in potem ko se je nekaj časa omenjalo, da se bo morda vendarle pojavil v tej vlogi, je januar prinesel dokončno komikovo odločitev, da ne bo vodil podelitve v gledališču Dolby na hollywoodskem bulvarju slavnih.

Rob Lowe v uvodni točki podelitve leta 1989, ki je potekala brez voditelja in se v zgodovino zapisala kot najslabša doslej. Foto: Youtube
Rob Lowe v uvodni točki podelitve leta 1989, ki je potekala brez voditelja in se v zgodovino zapisala kot najslabša doslej. Foto: Youtube

Tri desetletja star debakel
Letošnja podelitev bo 91. po vrsti, nazadnje pa se je slovesnost odvila brez voditelja pred natanko tremi desetletji. Leta 1989 se je namreč takratni producent Allan Carr odločil, da jo izvedejo brez osrednjega voditelja in na ta način dajo več prostora slavnim podeljevalcem. Dogodek se je zapisal v zgodovino kot sploh daleč najslabša podelitev oskarjev, polom pa je uničil Carrovo kariero.

Kot je za CBC povedala Karey Burke, so odločitev, da bo podelitev letos pač brez voditelja, sprejeli po tem, kar je poimenovala "godlja" v zvezi z umikom Harta in poskusom oživitve njegovih možnosti.

"Po tem je bilo precej jasno, da bomo zadevo izpeljali do konca, tako da bodo podeljevalci vodili Oskarje. Vsi smo zelo hitro soglašali s to idejo," je Burkova še povedala novinarjem na srečanju Združenja televizijskih kritikov v Los Angelesu.

Trideset minut krajši televizijski prenos
Dodala je še, da je Akademija filmskih umetnosti in znanosti lani obljubila ABC-ju, da televizijski prenos ne bo daljši od treh ur, kar pomeni torej, da bo trajal približno 30 minut manj kot v preteklih letih. "Menim, da so se producenti pametno odločili, da ne bomo imeli voditelja in da se bomo vrnili k temu, da bodo zvezde podeljevalci in filmi," je še dejala Karey Burke.

Tradicionalno voditelj slovesni večer odpre s komičnim monologom, v katerem se posveti znanim osebnostim, stanju filmske industrije ter kulturnim in političnim vprašanjem. Praviloma se po tem uvodnem govoru ocenjuje tudi, kako se je ta znašel v vlogi voditelja.

Izvršna direktorica Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti Dawn Hudson. Foto: EPA
Izvršna direktorica Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti Dawn Hudson. Foto: EPA

Burkova je dejala še, da bo kasneje v tem tednu izvedela več podrobnosti od producentov podelitve in dodala, da že obstajajo načrti za "zelo razburljivo odprtje" televizijskega prenosa. Po njenem so mnogotere špekulacije glede načina, na katerega naj bi potekala slovesnost, spodbuden znak, da so Oskarji še zmeraj pomembni.

Gledanost jim namreč iz leta v leto pada in tako so lani pritegnili le 26,5 milijona gledalcev, kar je najmanjše število doslej. "Ugotovila sem, da je pomanjkanje jasnosti v zvezi z oskarji ohranjalo Oskarje kot temo pogovorov in da je ta skrivnostnost delovala resnično očarljivo. Ljudem ni vseeno," je še dejala Karey Burke.

13 za zdaj znanih podeljevalskih imen
Akademija pa je v začetku tedna razkrila imena nekaterih izmed podeljevalcev prestižnih zlatih kipcev, več naj bi jih razkrili še v prihodnjih dneh. "To je pomemben trenutek v zgodovini Oskarjev. /…/ Letošnja prireditev ohranja tradicijo, obenem pa se razvija, da bi odražala naše občinstvo po svetu," beremo v sporočilu za javnost, ki ga je zapisala izvršna direktorica akademije Dawn Hudson.

Med 13 za zdaj znanimi imeni najdemo Daniela Craiga, Brie Larson, Chrisa Evansa, Tino Fey, Whoopi Goldberg, Jennifer Lopez, Amy Poehler, Mayo Rudolph, Amandlo Stenberg, Charlize Theron, Tesso Thompson, Constance Wu in Awkwafino.