Dokudoc letos podaljšuje svoje dogajanje na pet dni, kar pomeni, da vsako leto festivalu dodajo en dan, in tako bo letos traja med 7. in 11. septembrom. Foto: Dokudoc
Dokudoc letos podaljšuje svoje dogajanje na pet dni, kar pomeni, da vsako leto festivalu dodajo en dan, in tako bo letos traja med 7. in 11. septembrom. Foto: Dokudoc

Začenja se mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, ki v Mariboru že peto leto združuje gledalce in avtorje slovenske produkcije dokumentarnih filmov. V Sodnem stolpu bo v petih dneh na ogled petdeset slovenskih in tujih dokumentarnih filmov.

Festival prireja nevladna organizacija za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra v sodelovanju s partnerji. "V Maribor prihajajo svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov, koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji," sporočajo. "Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo zložili svetovni program in postavili na ogled dokumente časa ter prostora, v katerem bivamo."

Celotni program festivala si lahko pogledate tukaj.

Dogajanje se bo začelo s projekcijami slovenskih dokumentarnih del Kot metek po Evropi režiserja Maura Toninija in Doberdob - Roman upornika režiserja Martina Turka. Na sporedu sta tudi Voda življenja režiserjev Stevena Larkina in Joske Slabbersa ter premiera filma Dokler me vdih ne loči režiserke Haidy Kancler, ki govori o Slovencu, ki spada med deset najboljših potapljačev na dah na svetu.

Dokumentarno ime 2016
Sekcija Doku multikulti v partnerstvu s festivali mednarodnega dokumentarnega filma Jihlava iz Češke in Beldocs iz Srbije spet ponuja drugačne kreativne formate dokumentarnega žanra, ki naj bi bile spodbuda slovenskim avtorjem h kreativnim zapisom.

V sekciji Doku retro se s plaketo Dokumentarno ime 2016 poklanjajo filmskemu režiserju Filipu Robarju Dorinu, ki velja za artikuliranega avtorja in iskrivo osebnost, ki beleži pomembna dela za slovenski dokumentarizem. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnih filmov avtorjevih izbranih del bo v nedeljo.

Sidrišča slovenskega dokumentarizma
Skozi Doku pogovore bodo osvetlili pomembne točke slovenskega dokumentarizma, gostili pa bodo tudi vseslovensko srečanje dokumentarnih ustvarjalcev Dokumentarno kreativnega kolektiva. V tekmovalnem programu bo na ogled 13 slovenskih dokumentarnih filmov, ki jih bo ocenjevala žirija v sestavi Rade Šešić, Andree Kuhn in Maje Malus Azhdari.

Slavnostno odprtje festivala bo drevi ob 21. uri s premiero filma Meje režiserja Damjana Kozoleta, ki govori o dnevu, ko je Slovenijo zajel begunski val. Sledila bo premiera filma Dobrodošli v Evropi režiserjev Antonie Kilian in Jakoba Weidnerja, kjer bo mogoče spoznati še več zgodb prebežnikov.