Vincent je nazadnje nastopil v filmu iz leta 2002. Foto: AP
Vincent je nazadnje nastopil v filmu iz leta 2002. Foto: AP

Igralec Jan-Michael Vincent, najbolj znan po vlogi pilota v seriji Airwolf, je po poročanju The Guardiana zaradi srčnega zastoja umrl 10. februarja v bolnišnici v Severni Karolini. Novico o smrti igralca so razkrili skoraj mesec dni kasneje.

Vincent je svojo kariero začel leta 1967 v filmu The Bandits. Ko je leta 1983 končal snemanje serije Vojne vihre, je v akcijski seriji Airwolf sprejel vlogo pilota helikopterja Stringfellowa Hawka, ki ga je izstrelila med zvezdnike. Po zaslugi serije, ki so jo snemali med leti 1984 in 1986, je postal eden izmed najbolje plačanih televizijskih igralcev, saj je na sezono prejel kar 200.000 dolarjev.

Jan-Michael Vincent v filmu Dan velikih valov. Foto: IMDb
Jan-Michael Vincent v filmu Dan velikih valov. Foto: IMDb

Svoje kariero je gradil tudi kot filmski igralec. Med odmevnejše podvige na velikem platnu spadajo njegova vloga v filmu Going Home iz leta 1971, upodobitev kaskaderja Skija v filmu Hooper (1978), v katerem je zaigral skupaj z Burtom Reynoldsom, istega leta je izšel tudi film Dan velikih valov (Big Wednesday) ‒ generacijska zgodba o dozorevanju, ki se osredotoča na tri deskarje (William Katt, Gary Busey in Jan-Michael Vincent), dve leti kasneje pa je posnel film Hard Country, v katerem je zaigral skupaj s Kim Basinger.

Dvakrat je bil nominiran za zlati globus, in sicer za serijo Vojne vihre in film Going Home.

Težavno zasebno življenje

Njegovo kariero je pogosto zasenčilo težavno zasebno življenje, zaradi katerega je začela pešati tudi kariera. Večino svojega življenja se je spopadal z zasvojenostjo od alkohola in drog, večkrat pa so ga obravnavali tudi zaradi nasilja v družini.

V 90. letih je povzročil več prometih nesreč, po nesreči leta 1996 ga je sodnik obsodil na pogojno kazen in mu odredil obvezno zdravljenje od alkohola. Leta 2000 je moral zaradi kršitve pogojne kazni za 60 dni v zapor.

Zadnjo vlogo je imel leta 2002, ko je nastopil v filmu White Boy, potem pa se je v javnosti le redko pojavljal. Enega svojih zadnjih intervjujev je dal za revijo National Enquirer leta 2014, v njem je razkril, da so mu morali leta 2012 zaradi okužbe amputirati desno nogo.