Nove adaptacije zgodbe o Mulanu v kinematografih še nismo videli – a to korporacije Disney ni ustavilo, da ne bi v trgovine vseeno poslala vseh predvidenih igrač, ki se navezujejo na film. Foto: AP
Nove adaptacije zgodbe o Mulanu v kinematografih še nismo videli – a to korporacije Disney ni ustavilo, da ne bi v trgovine vseeno poslala vseh predvidenih igrač, ki se navezujejo na film. Foto: AP

Akcijska drama Mulan bi morala v kinematografe priti že marca (londonska slavnostna premiera je bil eden izmed zadnjih tovrstnih dogodkov pred vsesplošno karanteno); ko so se kinodvorane po vsem svetu začele zapirati, je Disney za nov datum premiere optimistično določil 24. julij. Zdaj se je izkazalo, da je bil tudi ta datum še prezgoden. "Čeprav je pandemija spremenila naše načrte za premiero Mulana in bomo še v naprej pozorni na spremenljive okoliščine, pa vse to ni omajalo naše vere v moč tega filma, v njegovo sporočilo o upanju in vztrajnosti," sta v izjavo za javnost zapisala Alan Horn in Alan Bergman, vodji studia Disney.

Sorodna novica Novi film Christopherja Nolana: imamo napovednik, ne pa datuma premiere

V igrani priredbi klasične animacije Mulan, v katero je studio vložil vsaj 200 milijonov dolarjev, naslovno junakinjo igra Liu Jifei.

Kdo bo popustil prvi?
Kinooperaterji so velike upe polagali v to, da bodo lahko občinstvo nazaj v dvorane zvabili s premierami težko pričakovanih spektaklov, kakršna sta Mulan in pa Tenet, najdražji film v karieri Christopherja Nolana. A trenutno noben od velikih studiev noče biti tisti, ki se bo prvi izpostavil z visokoproračunskim filmom v položaju, ko ni gotovo, koliko ljudi bo sploh hotelo v kino.

Eden vodilnih mož pri Disneyju Bob Chapek je pred časom navajal Tenet ("film konkurence") kot tisti blockbuster, ki ga bodo opazovali – če se bo na premierni konec tedna dobro obnesel, bodo v kino poslali tudi Mulan, v nasprotnem primeru pa ne.

A tudi Nolanov Tenet je pravkar doživel drugi zamik: studio Warner ga je trenutno napovedal za 12. avgust. "Pri Warnerju smo zavezani temu, da bomo film Tenet ljudem predstavili v kinematografih, na velikem platnu, ko bodo operaterji pripravljeni in bo zdravstvena stroka presodila, da je varno," so zapisali v izjavi za javnost.

Tenet (ang. doktrina, načelo, dogma) je "akcijska epopeja, ki je zasidrana v svetu mednarodnega vohunstva", kot razkriva uradni sinopsis. Na kocki je menda preživetje vsega sveta. V glavnih vlogah nastopijo John David Washington (spomnite se ga iz Črnega Kkklanovca Spika Leeja), Robert Pattinson in Kenneth Branagh.

Studio Warner napoveduje, da bodo film Tenet po premieri v kinematografih obdržali
Studio Warner napoveduje, da bodo film Tenet po premieri v kinematografih obdržali "veliko dlje od običajnega distribucijskega okna". Foto: IMDb

Pri Viacomu so upali, da bodo konec avgusta lahko v kinematografe poslali novi film o Spužiju Kvadratniku, a so medtem že sklenili, da ga bodo izdali samo digitalno, in še to v prihodnjem letu.

Letošnje poletje bo masaker za zaslužek filmske industrije
Velike ameriške verige kinooperaterjev – na primer AMC Entertainment, Cineworld in Cinemark – so v zadnjih mesecih napovedovale, da bodo svoje multiplekse odprle v juliju. A oblasti v New Yorku in Los Angelesu, ki sta največja ameriška filmska trga, še niso prižgale zelene luči za ponovno odprtje kinematografov.

Tudi če se kinematografi po kakem čudežu v kratkem odprejo, bo treba v dvoranah upoštevati primerno razdaljo med ljudmi in se jih torej ne bo smelo napolniti. Tako ali tako pa je težko predvideti, ali si bodo ljudje sploh upali nazaj v kino takoj, ko bo to dovoljeno.

V Evropi kinodvorane večinoma znova obratujejo, v Ameriki pa epidemiološka slika tega ne dopušča. Foto: AP
V Evropi kinodvorane večinoma znova obratujejo, v Ameriki pa epidemiološka slika tega ne dopušča. Foto: AP

Hollywoodski studii pa potrebujejo veliko število odprtih kinodvoran, če hočejo imeti vsaj možnost, da si povrnejo orjaške vložke v najdražje filme – distribucija prek platform za pretočne vsebine preprosto ne more prinesti dovolj visokega zaslužka. Zato je verjetneje, da bodo studii največje filme prestavili na prihodnje poletje, kot pa da bi jih objavili na kateri izmed plačljivih platform.

Trenutno je v vseh ZDA odprtih približno 780 kinodvoran, je naštelo podjetje Comscore. Od sredine marca naprej je bilo v kinematografih odpuščenih več deset tisoč delavcev, verige pa so se morale globoko zadolžiti, da (še) niso propadle.