Foto: EPA
Foto: EPA

Na sejo se je za finančno podporo prijavilo 35 koprodukcij, od tega je bilo 17 projektov izbranih za sofinanciranje, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Slovenska predstavnica v upravnem odboru je Jelka Stergel.

Sorodna novica Marko Šantić: Čustev ni med črkami zakonikov

Med izbranimi projekti je slovenski celovečerno-igrani projekt Zbudi me režiserja Marka Šantića prejel 210.000 evrov finančne podpore. Projekt je večinsko slovenska in manjšinsko srbsko-hrvaška koprodukcija, ki jo zastopa produkcijska hiša Vertigo iz Ljubljane.

Osrednja tema filma je izguba spomina, ki je metafora za univerzalno pozabo neke travmatične izkušnje širše skupnosti. Glavni junak, ki ga igra Jure Henigman, skozi zgodbo pridobiva nazaj svojo preteklost in občutek za odgovornost do svojih preteklih dejanj iz sovraštva do tujcev.

Drugi podprti projekt je dokumentarni celovečerec Telo avtorice Petre Seliškar. Projekt, ki je večinsko slovenska in manjšinsko hrvaško-severno makedonska koprodukcija Zavoda Petra Pan, bo Eurimages podprl z 60.000 evri subvencije. Avtorica skozi obdobje dvajsetih let v intimnem videodnevniku sledi fizičnim spremembam telesa osrednje junakinje filma, pianistke Urške, ki nastajajo kot posledica njenega dolgotrajnega boja z resno boleznijo.

Sorodna novica V Zlatem albumu evropskih režiserk tudi Sonja Prosenc

Akcijski načrt za izvajanje enakosti spola
Upravni odbor Eurimages je na seji sprejel tudi akcijski načrt za izvajanje enakosti spola – strategija (2021–2023). Eurimages zadnja leta dosledno spremlja in spodbuja udeleženost ženskih avtoric v evropski kinematografiji. Na tej seji je upravni odbor izbral 38 odstotkov vseh podprtih projektov, ki so jih režirale ženske.

V Eurimagesov Zlati album, v katerem se predstavlja 50 evropskih režiserk, katerih dela so prejela podporo sklada Sveta Evrope iz obdobja zadnjih dvajset let, je izbrana tudi slovenska režiserka Sonja Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni, so obenem še spomnili na SFC-ju.