Sean Connery nikoli ni maral hollywoodskega življenjskega sloga in se je v prostem času raje predajal igranju golfa, spremljanju teniških turnirjev (na tej fotografiji iz leta 2012 spremlja soočenje med Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem) ali nogometa. Foto: AP
Sean Connery nikoli ni maral hollywoodskega življenjskega sloga in se je v prostem času raje predajal igranju golfa, spremljanju teniških turnirjev (na tej fotografiji iz leta 2012 spremlja soočenje med Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem) ali nogometa. Foto: AP

Največja postavka v karieri Seana Conneryja je bilo prav gotovo prvih pet filmov o Jamesu Bondu: nastavil je visok standard za filmsko upodobitev šarmantnega, a tudi hladno smrtonosnega vohuna v službi Njenega veličanstva. Od vloge se je po petih filmih poslovil, a se nato vrnil še za dvodelni epilog s filmoma Diamanti so večni (1971) in Nikoli ne reci nikoli (1983).

Sorodna novica Umrl je igralec Sean Connery, poosebitev brezčasnega šarma

"Kjer koli že je, upam, da imajo igrišče za golf"
Daniel Craig,
ki trenutno nosi naslov agenta 007 (po trenutnih načrtih že dokončana bondiada Ni čas za smrt v kinematografe prihaja aprila 2021), se je v izjavi za javnost poklonil tako Conneryjevemu Bondu kot tudi drugim mejnikom njegove kariere. "Sir Sean Connery bo ostal v spominu kot Bond, a še zdaleč ne samo to. Opredelil je določeno obdobje in določen slog. Šarm in duhovitost, ki ju je pripeljal pred kamero, bi lahko merili v megavatih; soustvaril je novodobni blockbuster. Še dolga leta bo imel vpliv na igralce in filmske ustvarjalce. Z mislimi sem pri njegovi družini in bližnjih. Kjer koli že je, upam, da imajo igrišče za golf."

Od svojega prehodnika v vlogi Bonda se je v objavi na Instagramu poslovil tudi Pierce Brosnan. "Metal si dolgo senco filmske veličine, ki bo trajala večno. Utrl si pot vsem, ki smo šli po tvojih legendarnih stopinjah. Vsak od nas se je oziral k tebi s spoštovanjem in občudovanjem, ko smo si utirali pot z lastnimi interpretacijami vloge. Veličasten si bil v vseh pogledih, in tak boš ostal do konca časa. Svet te je ljubil in te bo pogrešal."

Svoj poklon sta dodala še dolgoletna producenta franšize o Jamesu Bondu Michael G. Wilson in Barbara Broccoli. "Bil je prvi in za vedno si ga bova zapomnila kot prvotnega Jamesa Bonda, katerega nepozabni vstop v zgodovino kinematografije se je zgodil s tistimi slavnimi besedami: ‘Ime mi je Bond ... James Bond’". Dodala sta: "Svet je revolucioniral s svojo brezkompromisno in duhovito upodobitvijo seksi in karizmatičnega tajnega agenta. Nedvomno je v veliki meri odgovoren za uspeh te serije filmov in večno mu bova hvaležna."

'Škotska za vedno' ni bila samo tetovaža na njegovi roki, to je bil odtis na njegovi duši.

Alex Salmond, nekdanji škotski premier

Oglasila se je celo škotska premierka Nicola Sturgeon, ki žaluje za "enim od najbolj prominentnih borcev za škotsko neodvisnost. "Naš narod danes žaluje za enim od svojih najbolj ljubljenih sinov. Sean se je v rodil v delavski družini v Edinburgu. Samo po zaslugi nadarjenosti in trdega dela je postal globalna filmska ikona in eden najuspešnejših igralcev na svetu."

Velika Shirley Bassey, ki je odpela nepozabno naslovno pesem filma Goldfinger, se je v svojem slovesu spominjala lepih časov, ko je Conneryja opazovala med igro nogometa. Obljublja mu: "Vedno bom navijala zate, Sean!"

A ljudje si Conneryja še zdaleč ne bodo zapomnili samo kot najboljšega Bonda (pa čeprav so ga s temi besedami opisali celo svojci pokojnega Rogerja Moora). V svoji dolgi in pisani karieri je nastopil v zgodovinskih epopejah, kakršna je bila Mož, ki je želel postati kralj (1975) v akcijskih filmih tipa Alkatraz (1996) in v gangsteriadah ‒ Nedotakljivi so mu leta 1988 prinesli oskarja.

Sam Neill, ki je s Conneryjem nastopil v Lovu na rdeči oktober (1990), se spominja: "Vsak dan na snemanju s Seanom Conneryjem je bil tečaj igre pred kamero. Ampak vsa ta karizma in moč ‒ to je imel samo Sean."

Režiser Edgar Wright verjame, da "veliko pove o neverjetni karizmi tega fanta iz Edinburga že podatek, da je ustvaril enega najbolj ikoničnih filmskih likov, potem pa ni dovolil, da bi ga ta lik ujel v kalup. Enako slaven je bil že s tem, da je bil Sean Connery." V nadaljevanju našteje še nekaj svojih najljubših filmov, v katerih je nastopil Connery; med njimi je tako vojna drama The Hill kot tudi veliko poznejši Indiana Jones in Zadnji križarski pohod, kjer je igral protagonistovega očeta.

George Lucas, ki je lik Indiane Jonesa ustvaril, se strinja, da je Connery "zapustil neizbrisno sled v filmski zgodovini". "V mojem srcu bo imel vedno posebno mesto kot Indyjev oče. Imel je držo inteligentne avtoritete in pretkan občutek za komične potegavščine ‒ samo nekdo, kot je Sean Connery, je lahko Indyja v hipu spremenil v skesanega fantka ali pa mu z očetovskim objemom naklonil olajšanje. Hvaležen sem za to, da sem ga imel priložnost spoznati in delati z njim."

George Lucas:
George Lucas: "V mojem srcu bo imel vedno posebno mesto kot Indyjev oče." (Na fotografiji sta Sean Connery in Harrison Ford, za potrebe franšize ‒ oče in sin. v resnici je bila med njima samo dvanajstletna razlika v starosti.) Foto: AP

Animator in režiser Brad Bird je na Twitterju objavil kultni prizor iz filma Goldfinger, v katerem Bondu grozi smrt pod laserskim žarkom. "Ta prizor ne bi bil vreden nič brez Conneryja," je pripisal. "Pod hladnokrvnim površjem lahko zaznaš obup, hud strah, spletkarjenje, aroganco, ko se mu ukana posreči in na koncu bes, ko se izkaže, da bo kljub vsemu ustreljen."

Zvezdnik nadaljevanke Zvezdne steze George Takei je tvitnil: "Sean Connery je bil filmska legenda, celo globoko v svoja zlata leta. Okrepil je naše najmočnejše vezi (ang. bond), bil je Nedotakljivi. Umrl je pri devetdesetih, galanten junak do samega konca."

Pisatelj Stephen King je na Twitterju objavil fotografijo iz najzgodnejšega obdobja Conneryjeve kariere. "Bil je sijajen igralec in po večini pričanj sodeč, dober človek."

V zadnjih letih življenja je Connery trpel zaradi demence, je danes razkrila njegova vdova Micheline Roqurbrune. Umrl je mirno, v spanju in obkrožen s člani družine.

Pogreb bo potekal v ožjem družinskem krogu, kasneje pa nameravajo organizirati spominsko slovesnost, ko bo to v luči pandemije covida-19 mogoče.