53-letni Tornatore na odprtju beneškega filmskega festivala, ki se je začel ravno z Baario. Foto: EPA
53-letni Tornatore na odprtju beneškega filmskega festivala, ki se je začel ravno z Baario. Foto: EPA
Tornatore je v Los Angelesu slavil pred 19 leti s filmom Nuovo cinema paradiso.

Film bo tako četrti Tornatorejev film, ki se bo potegoval za prvo naklonjenost ameriške filmske akademije. Pred tem je namreč italijansko filmsko in avdiovizualno združenje Anica v boj že poslalo njegove filme La sconociuta (2006, "Neznanka"), L'uomo delle stelle (1995, "Zvezdni človek") in Nuovo cinema paradiso (1990), ki je oskarja tudi prejel.

Prav tako ne smemo pozabiti na njegov film Malena (2000), ki je Monici Bellucci prinesel svetovno slavo. Belluccijeva sicer igra tudi v Baarii.

Epska zgodba o treh generacijah na Siciliji
150-minutni film je epska zgodba o treh generacijah od dvajsetih let do današnjih dni prikazana skozi ljubezensko zgodbo glavnih junakov v režiserjevem rojstnem kraju Bagheria na Siciliji, ki se v domačem narečju izgovori "Baaria".

Eden najdražjih italijanskih filmov je po mnogih letih tudi prvi, ki je odprl beneški filmski festival. Prav tako je pristal tudi na vrhu gledanosti. Ali je to tudi znanilec preporoda italijanskega filma, pa so mnogi še vedno skeptični, ne glede na kar soliden lanski uspeh Gomore in Il Diva v Cannesu, prvega pa tudi v kinematografih.

Kakor koli, ali mu bo uspelo prejeti nominacijo, bo znano 2. februarja, če bo italijanskemu filmu po več kot desetletju znova uspelo prejeti oskarja pa na podelitvi 7. marca prihodnje leto. Leta 1998 je sicer kot zadnji italijanski film prejel zlati kipec La vita e Bella (Življenje je lepo) Roberta Benignija.

Italijani še vedno rekorderji v oskarjih
In če smo že pri oskarjih, italijanska kinematografija še vedno nosi rekord z desetimi prejetimi oskarji, tik za petami ji je francoska z devetimi oskarji in 34 nominacijami. Italijani imajo sicer 27 nominacij. Prav tako je bila Sophia Loren leta 1961 prva, ki je prejela oskarja za glavno vlogo v neangleško govorečem filmu La Ciociara (Vitorrio de Sica, 1960).

Kljub vsemu pa so kar tri oskarje prejeli v devetdesetih letih, in sicer poleg obeh zgoraj omenjenih še za Mediteraneo (1991, Gabriele Salvatores).

V spodnjem posnetku si lahko ogledate napovednik za film.