James Lipton je gradivo in informacije za svoje intervjuje zbiral sam. Ljudje so imeli radi njegovo precizno izbiro besed in natančno zastavljena vprašanja. Foto: Reuters
James Lipton je gradivo in informacije za svoje intervjuje zbiral sam. Ljudje so imeli radi njegovo precizno izbiro besed in natančno zastavljena vprašanja. Foto: Reuters

James Lipton, ki je več kot 20 let vodil poglobljene intervjuje z največjimi hollywoodskimi zvezdami in najbolj spoštovanimi igralci, je v ponedeljek umrl na svojem domu. Zanj je bil usoden rak na mehurju, je za medije potrdila njegova vdova.

Lipton je oddajo Inside the Actors Studio ustanovil leta 1994 in jo vodil vse do 2018 – od takrat naprej pa živi pod okriljem drugih voditeljev. Televizija Ovation, ki oddajo predvaja trenutno (pred tem jo je dolga leta Bravo), je tvitnila: "Zelo ga bomo pogrešali, a mu želimo mir na poti proti nebeškim vratom."

"Kaj bi rad slišal od Boga?"

Oddaja je bila v na začetku samo pretveza za t. i. masterclasse, predavanja, ki so jih poslušali študenti šole Actors Studio Drama School, skupnega projekta Igralskega studia in Nove šole. Prvi gost v sogovornikovem fotelju je bil Paul Newman, premisa pa je bila vedno enaka: enourni poglobljeni pogovor ena na ena, v katerem je Lipton spraševal izključno o filmski umetnosti, in ne o osebnem življenju.

Med Liptonovimi sogovorniki so bili Bradley Cooper, Sean Penn, Robin Williams, Paul Newman, Julia Roberts, Meryl Streep, Lauren Bacall, Steven Spielberg, Tom Hanks, Harrison Ford, Tom Cruise in mnogi, mnogi drugi. Intervjuje je po navadi zaključeval z nizom kratkih vprašanj, vključno s slavnim: "Kaj bi rad slišal od Boga, ko prideš pred nebeške duri?" in "Kaj je tvoja najljubša kletvica?"

"Prepričana sem, da bi si želel, da si ga ljudje zapomnijo kot nekoga, ki je imel rad, kar je počel in je imel ogromno spoštovanje za svoje sodelavce," je pokojnikova vdova povedala za tabloidni portal TMZ.