"Ostajamo razmeroma optimistični v upanju, da bo epidemija vrhunec dosegla konec marca in bomo aprila že lažje dihali," je Lescure povedal za Le Figaro. Kot je dodal, ob tem niso nerealni. "Če ne bo tako, bomo festival odpovedali."

73. Mednarodni filmski festival v Cannesu naj bi se začel 12. maja. Foto: AP
73. Mednarodni filmski festival v Cannesu naj bi se začel 12. maja. Foto: AP

Francoska vlada je v nedeljo prepovedala vsa javna zborovanja, na katerih bi se zbralo več kot 1000 ljudi. Organizatorji festivala, ki naj bi vrata odprl 12. maja, jih pričakujejo približno 40.000, zato po poročanju Varietyja že razmišljajo o strategiji, s katero bi se ognili celoviti odpovedi dogodka in torej ostali znotraj meja dovoljenega števila obiskovalcev. Čeprav prepoved velja do 15. aprila, se v Cannesu vseeno pripravljajo na možnost, da bodo morali upoštevati omejitve.

Kako zmanjšati število obiskovalcev?
Ena izmed rešitev je, da omejijo število gledalcev v glavnem avditoriju, kjer potekajo velike svetovne premiere. V prizorišču Palais je v parterju 853 sedežev, dodatnih 1456 pa na balkonih. Tudi ti načrti bi lahko splavali po vodi, če bi bila, kot v Italiji, v državi razglašena karantena.

Za nedoločen čas je prestavljena tudi premiera filma Tiho mesto 2. Foto: Kolosej
Za nedoločen čas je prestavljena tudi premiera filma Tiho mesto 2. Foto: Kolosej

Nove filme bomo dočakali pozneje
Širjenje koronavirusa je tudi sicer zadalo velik udarec filmski industriji. Odsvetovanje oz. prepoved zadrževanja večjega števila ljudi v zaprtih prostorih je marsikje izpraznila kinodvorane, odpovedani so večji filmski dogodki, snemanja in premiere pa preloženi.
Med zadnjimi odpovedmi sta premieri nadaljevanja grozljivke Tiho mesto in pa že deveto poglavje franšize Hitri in drzni.

Tudi drugi del Tihega mesta, distopičnega sveta, v katerem je človeštvo na robu izumrtja zaradi na zvok občutljive pošasti, nastaja pod režijsko taktirko Johna Krasinskega, ki je premiero odložil za nedoločen čas. "Tisto, na kar sem najbolj ponosen, je, da mi ljudje govorijo, da si je film treba ogledati skupaj. Glede na to, kar se trenutno dogaja okoli nas, zdaj vsekakor ni čas za kaj takega. Čeprav se vsi zelo veselimo, da si ogledate film, ga bom predstavil v čas, ko si ga bomo LAHKO ogledali skupaj! Na skupinski ogled filma, torej. Do nadaljnjega!" je zapisal režiser.

Novi James Bond naj bi na spored slovenskih kinematografov prišel 12. novembra. Foto: IMDb
Novi James Bond naj bi na spored slovenskih kinematografov prišel 12. novembra. Foto: IMDb

Prvi film je blagajno napolnil s 340 milijoni dolarji in producenti si obetajo, da bo nadaljevanje na premierno noč prineslo vsaj 60 milijonov dolarjev. Deveti film franšize Hitri in drzni se bo iz letošnjega maja prestavil skoraj za leto dni, in sicer bo premiera šele aprila prihodnje leto. Pozneje bo tudi premiera nove zgodbe najslavnejšega britanskega tajnega agenta – Ni čas za smrt bodo ljubitelji Jamesa Bonda, v vlogo katerega se je še zadnjič vrnil Daniel Craig, namesto aprila dočakali 12. novembra.