thomas Jefferson Byrd (1950‒2020). Foto: IMDb
thomas Jefferson Byrd (1950‒2020). Foto: IMDb

Policisti so se v Atlanti odzvali na klic na pomoč ranjeni osebi. Ko so prispeli na prizorišče dogajanja, je bil 70-letni Byrd že mrtev. Umrl je za posledicami več strelov, ki jih je dobil v hrbet. Igralčeva smrt in njene okoliščine so trenutno še predmet preiskave.

Thomas Jefferson Byrd se je pred 70 leti rodil v Griffinu, manjšem mestu v bližini Atlante. Študiral je v Atlanti in pozneje še na ugledni zasebni univerzi California Institute of the Arts. Bil je predvsem gledališki igralec, a največ ljudi se ga bo najbrž spomnilo po stranskih vlogah v celi vrsti filmov Spika Leeja: He Got Game, Get on the Bus, Clockers, Chi-raq, Da Sweet Blood of Jesus, Red Hook Summer, Bamboozled in Girl 6; nastopal je tudi v nadaljevanki She's Gotta Have It, priredbi istoimenskega Leejevega filma.

Sodelovanje z Leejem ni bilo igralčev edini dosežek: leta 2003 je bil nominiran za nagrado tony za broadwajsko uprizoritev drame Ma Rainey's Black Bottom. Nastopil je tudi v filmih Bulworth (r. Warren Beatty), Set It Off (r. F. Gary Gray) in Ray (r. Taylor Hackford).

Režiser se je umrlemu kolegu poklonil z več objavami na Instagramu: delil je več prizorov iz svojih filmov, v katerih je pokojni igralec še posebej blestel. "Tom je moj tip," je še pripisal. "Njegovi družini vsi pošiljamo globoko sožalje in blagoslov. Počivaj v miru, brat Byrd."