79-letnemu igralcu in režiserju Clitnu Eastwoodu podeljuje Francija priznanje za njegov prispevek k filmski umetnosti. Foto: EPA
79-letnemu igralcu in režiserju Clitnu Eastwoodu podeljuje Francija priznanje za njegov prispevek k filmski umetnosti. Foto: EPA
Invictus
Decembra prihaja v kinematografe film Invictus o Nelsonu Mandeli, ki ga igra Morgan Freeman. Z igralcem je Eastwood sodeloval že v z oskarjem negrajenima filmoma Neoproščeno in Punčka za milijon dolarjev.

Priznanje je hollywoodski legendi v zahvalo za njegov prispevek k sedmi umetnosti podelil francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Ta je 79-letnega režiserja opisal kot "mit, velikana in primer občudovanja, ki ga čutimo do ameriške kulture", poroča BBC. Clintu Eastwoodu, ki je s tem postal nosilec naziva poveljnik legije časti, je že leta 2007 takratni francoski predsednik Jacques Chirac podelil naziv vitez legije časti.

Legendarni filmski režiser je zaslovel predvsem z liki surovežev v akcijskih filmi, kot je inšpektor Harry Callahan v petih filmih iz serije Umazani Harry. Ni veliko igralcev, ki bi se lahko pohvalili, da se že pet desetletij redno pojavljajo v glavnih vlogah odmevnih filmov.

Potrditev tudi med režiserskimi imeni
Eastwood se je pozneje usmeril v režijo in požel hvale s filmi, kot so Neoproščeno (1992) in Punčka za milijon dolarjev (2004) ter za oba prejel oskarja za najboljšega režiserja. Kritike pa je navdušil tudi njegov zadnji izdelek Gran Torino, ki pa je bil na oskarjih spregledan. Med njegovimi najboljšimi režijskimi dosežki je treba omeniti tudi Skrivnostno reko iz leta 2003, zadnja leta pa je predstavil še filme Pisma iz Iwo Jime ter dopolnjujočega Zastave naših očetov ter novejšega Zamenjan z Angelino Jolie v glavni vlogi.

Kmalu o Nelsonu Mandeli
Filmar kljub svoji starosti ne počiva. Prihodnji mesec prihaja v kinematografe njegov najnovejši film Invictus, ki pripoveduje zgodbo Nelsona Mandela, glavni vlogi pa je tokrat razdelil Morganu Freemanu in Mattu Damonu.

Od leta 1802
Zgodovina podeljevanja legije časti sega v čas samega Napoleona, saj jo je prav znameniti vojskovodja, takratni strah in trepet stare celine, ustanovil leta 1802, da bi z njo počastili izjemne zasluge na različnih področjih. Podeljujejo jo za vojaške, kulturne, znanstvene in družbene prispevke Franciji.
Spodaj si oglejte napovednike oziroma odlomke nekaterih Eastwoodovih najboljših režijskih izdelkov, med drugim tudi za najnovejši film Invictus.