Brez podpore jordanske kraljeve dinastije ne bi steklo načrtovanje obeh oktobrskih koncertov v Petri; kot ključna organizatorska 'sila' je namreč nastopila jordanska princesa Haja. Tako kot Luciano Pavarotti, ki bi prav 12. oktobra praznoval 73. rojstni dan, je tudi princesa Haja mirovna ambasadorka Organizacije združenih narodov. Foto: EPA
Brez podpore jordanske kraljeve dinastije ne bi steklo načrtovanje obeh oktobrskih koncertov v Petri; kot ključna organizatorska 'sila' je namreč nastopila jordanska princesa Haja. Tako kot Luciano Pavarotti, ki bi prav 12. oktobra praznoval 73. rojstni dan, je tudi princesa Haja mirovna ambasadorka Organizacije združenih narodov. Foto: EPA
Septembra lani se je Pavarottijevega koncerta udeležilo več tisoč ljudi, med njimi cela množica zvezdnikov in politikov, v program pa so vključili celo akrobacije letalskih sil. Foto: Reuters
Ocene o Pavarottijevem premoženju so bile po njegovi smrti zelo različne: italijanski mediji so mu pripisovali, časopis La Reppublica pa je po drugi strani trdil, da je imel v času smrti 18 milijonov evrov dolga. Spor med drugo ženo in hčerkami iz prvega zakona je bil junija letos razrešen. Foto: EPA

Pevcu, ki je umrl 6. septembra lani, se bodo v Modeni danes poklonili s koncertom, za katerega bo mesto razdelilo 2.000 brezplačnih vstopnic; če bo zanj "veliko interesentov" (besede modenskega župana Giorgia Pighija), ga bodo ponovili še jutri. Orkester bo igral Verdijev Requiem.

V rimskem muzeju Vittoriano bodo v prvi polovici septembra odprli retrospektivno razstavo, posvečeno življenju slavnega tenorista.

Newyorška opera Metropolitan bo 18. septembra v čast temu velikanu svetovne opere na svoj spored uvrstila Verdijev Requiem, v Parizu pa se mu bodo 13. septembra poklonili s koncertom, na katerem bo nastopil znani operni pevec Roberto Alagna.

"Skupni sen kralja Huseina in Luciana"
V jordanskem mestu Petra bodo 12. in 13. oktobra priredili naslednja dobrodelna koncerta iz niza Pavarotti and Friends (kot je to v času življenja počel sam pevec). Na njem bodo nastopili številni popzvezdniki, s katerimi je Pavarotti kdaj pel: Bono, Elton John, Celine Dion, Joe Cocker in Sting. Pavarottijeva vdova Nicoletta Mantovani je izjavila, da je bil koncert v Petri "sen kralja Huseina in Luciana", in dodala, da bo šel prihodek od koncerta v dobrodelne namene (za projekte Združenih narodov za pomoč afganistanskim beguncem).

"Znamka" Pavarotti and Friends gre naprej
Luciano Pavarotti je 6. septembra lani po dolgi bolezni umrl na svojem domu v Modeni, v mestu, kjer se je 71 let prej rodil. Pevec je bil tistega julija še operiran zaradi raka na trebušni slinavki, avgusta pa se mu je zdravstveno stanje bliskovito poslabšalo. Konec avgusta so ga odpustili iz bolnišnice, a si od operacije ni nikoli opomogel. Kot se po smrti premožnih ljudi rado zgodi, se je nemudoma vnel spor okoli njegove dediščine, saj je bilo treba zapuščino razdeliti med zvezdnikove tri hčere iz prvega zakona na eni in drugo ženo Nicoletto ter njuno štiriletno hčerko na drugi strani.

V svojih najboljših časih je imel Pavarotti na leto tudi do 100 koncertov, na katerih je nastopal z največjimi opernimi divami: Montserrat Caballe, Kiri Te Kanava, Joan Sutherland in Ileana Cotrubas so le štiri največja imena. Svetovno slavo si je med drugim prislužil z nastopi "treh tenorjev", s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom. Maja leta 2004 se je podal na velikopotezno poslovilno svetovno turnejo, ki jo je moral leta 2006 zaradi raka prekiniti.

Najljubša mu je bila Puccinijeva opera La Boheme, na sporedih njegovih svetovnih turnej v preteklih treh desetletjih pa so bile tudi Donizettijeve, Bellinijeve, Rossinijeve in Verdijeve arije.