Placido Domingo je širšemu občinstvu znan kot član zasedbe Trije tenorji, ki je v 90. letih preteklega in na začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom nastopala na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah. Foto: Reuters
Placido Domingo je širšemu občinstvu znan kot član zasedbe Trije tenorji, ki je v 90. letih preteklega in na začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom nastopala na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah. Foto: Reuters

Slovesne podelitve se bodo lahko udeležili le povabljeni gostje, so sporočili iz organizacije, ki podeljuje avstrijsko glasbeno nagrado. Glasbenika so v utemeljitvi označili za "enega najboljših in najvplivnejših vokalnih interpretov na svetu", ki že "desetletja postavlja mednarodne standarde na najvišji ravni". Prejemnika nagrade izbere žirija, sestavljena iz novinarjev.

"To je tako kočljiv trenutek v zgodovini za vse nas."
Domingo, ki se je marca zdravil v Mehiki zaradi koronavirusne bolezni, je v izjavi za javnost "z velikim veseljem" pozdravil novico o posebni nagradi avstrijskega glasbenega gledališča. Ob tem je po pisanju Associated Pressa poudaril, da podelitev lovorike sovpada s 45. obletnico njegovega prvega nastopa v Salzburgu. "To je tako kočljiv trenutek v zgodovini za vse nas, za naše zdravje in za zdravje vsega sveta. Sporočilo avstrijske glasbene nagrade je preprosto čudovito: promocija umetnosti, zlasti glasbe, je pomembna za pridobivanje energije za nov začetek," je še zapisal.

Domingo z več kot 4.000 nastopi v karieri velja za enega največjih svetovnih opernih pevcev. Foto: EPA
Domingo z več kot 4.000 nastopi v karieri velja za enega največjih svetovnih opernih pevcev. Foto: EPA

Domingo je novico o okužbi z novim koronavirusom sporočil 22. marca z besedami: "Skupaj lahko premagamo ta virus in ustavimo trenutno svetovno krizo, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje. Prosim, upoštevajte navodila oblasti – ne le zase, ampak za celotno skupnost." Iz bolnišnice so ga odpustili že konec istega meseca, dokončno pa je okreval na svojem domu v mehiškem letovišču Acapulco.

Po njegovem sta k izboljšanju zdravstvenega stanja prispevala zgodnja diagnoza in zdravljenje. "Doma sem in počutim se dobro. K sreči sem bil, kot vedno glede na svoja leta in bolehanja, že od prvih simptomov pod zdravniškim nadzorom, zaradi česar so takoj posumili na covid-19, kar je zelo pomagalo," je zapisal takrat in dodal: "V tem trenutku sem z mislimi z vsemi, ki trpijo in ki se velikodušno bojujejo, da bi rešili življenja. Vsem se zahvaljujem za ljubezen in vam še enkrat na srce polagam, da ostanete doma."

Različna odziva ustanov v ZDA in Evropi
Še preden so operne hiše po ZDA zaradi pandemije zaprle svoja vrata, so svoja vrata zaprle Domingu in odpovedale že dolgo pred tem dogovorjene nastope, saj ga je spolnega nadlegovanja obtožilo več kot 20 žensk. Losangeleška opera, direktor katere je bil, je 10. marca razkrila izsledke interne preiskave, ki je pokazala, da so obtožbe spolnega nadlegovanja na njegov račun kredibilne. Posledično je odstopil z vodilnega položaja, ki ga je opravljal vse od leta 2003, sledile so odpovedi nastopov na ameriških tleh. Odziv ustanov po Evropi pa je bil drugačen. Tam je tudi po obtožbah med drugim nastopil na avstrijskih, madžarskih in ruskih odrih.

Avstrijske glasbene nagrade so bile ustanovljene leta 2014. Lovorike za življenjsko delo so do zdaj prejeli nemški tenorist Rene Kollo, ameriška mezzosopranistka Grace Bumbry, dirigent Zubin Mehta in ameriški tenorist Neil Shicoff. Placidu Domingu bodo nagrado podelili v četrtek, 6. avgusta, nato bo še v tem mesecu nastopil na treh prireditvah. Najprej v Caserti v bližini Neaplja, nato še v areni v Veroni, kjer bo najprej 28. avgusta pel, dan pozneje pa še dirigiral.