Placido Domingo je širšemu občinstvu znan kot član zasedbe Trije tenorji, ki je v 90. letih in na začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom nastopala na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah. Foto: AP
Placido Domingo je širšemu občinstvu znan kot član zasedbe Trije tenorji, ki je v 90. letih in na začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom nastopala na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah. Foto: AP

79-letnega pevca, dirigenta in režiserja je nadlegovanja in neprimernega vedenja obtožilo skupaj dvajset žensk. V svojem prvem opravičilu ni Domingo posebej potrdil nobene od navedb, danes pa je povedal, da so bile njegove besede razumljene narobe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vem, česa nisem storil, in to bom ponovno zanikal. Nikoli se do nikogar nisem vedel nasilno in nisem storil ničesar, s čimer bi kogar koli oviral pri karieri," je povedal. Dodal je, da si je, ravno nasprotno, v preteklih petih desetletjih prizadeval za "spodbujanje kariere množice pevcev".

Vem, česa nisem storil, in to bom ponovno zanikal. Nikoli se do nikogar nisem vedel nasilno in nisem storil ničesar, s čimer bi kogar koli oviral pri karieri.

.

"Moje opravičilo je bilo iskreno in iz dna srca vsem kolegom, ki bi jih lahko prizadel s čimer koli, kar sem rekel ali storil. Kot se že večkrat dokazal, nikoli nisem imel namena komur koli škodovati ali ga prizadeti," še piše AFP.

V Traviati ne bo nastopil
Obenem so v madridskem Teatro Real danes potrdili, da Domingo ne bo sodeloval v nobeni od predstav Verdijeve Traviate. Španski operni zvezdnik je napovedal, da bo odpovedal nastope v vseh gledališčih in opernih hišah, ki bi lahko imele težave zaradi njegove prisotnosti.

"Placido Domingo ne bo sodeloval v produkciji Traviate v maju," so sporočili iz Teatra Real. Domingo naj bi v Traviati med 9. in 23. majem nastopil petkrat, piše na spletni strani gledališča.

Preiskava ugotovila, da je Domingo "sodeloval v neprimernih dejavnostih"

"Doslej je obstajala domneva o nedolžnosti"
Torkovo opravičilo je odmevalo v Španiji, kjer mu je ministrstvo za kulturo "iz solidarnosti do prizadetih žensk" odpovedalo sodelovanje v dveh majskih predstavah v madridskem gledališču Zarzuela. "Doslej je bila situacija drugačna, obstajala je domneva o nedolžnosti," je v sredo povedal španski minister za kulturo Jose Manuel Rodriguez Uribes. "Toda v trenutku, ko je izrekel, da se je to zgodilo – in govorimo o resnih incidentih z več ženskami – smo sprejeli odločitev, da ne moremo več nadaljevati z njim, in smo mu to tudi povedali," je dodal.

Sodelovanje z Domingom so danes odpovedali tudi organizatorji mednarodnega glasbeno-plesnega festivala v španskem mestu Ubeda. Domingo naj bi na festivalu nastopil 3. maja.

Od spogledovanj do spolnih ponudb
Njegovo prvo izjavo so objavili po preiskavi, ki jo je o obtožbah proti njemu sprožil ameriški sindikat, ki predstavlja operne izvajalce. Ta je ugotovila, da je Domingo "sodeloval v neprimernih dejavnostih, od spogledovanj do spolnih ponudb tako na delovnem mestu kot zunaj njega".

Obtožbe so na pevčevo kariero doslej vplivale bolj v ZDA kot v Evropi. Oktobra lani, po prvih obtožbah, je odstopil kot glasbeni direktor opere v Los Angelesu, kar je bil od leta 2003. V prihodnosti nima načrtovanega prav nobenega nastopa v ZDA, v nasprotju z evropskimi odri, kjer do tega tedna niso odpovedali nobenega od načrtovanih terminov.