Ladislav Rebrek (5. oktober 1939–29. december 2023). Foto: Arhiv družine Rebrek
Ladislav Rebrek (5. oktober 1939–29. december 2023). Foto: Arhiv družine Rebrek

Ladislav Rebrek je med drugim igral z Greentown Jazz Bandom, v Tone Janša Quartet in zasedbi New Hopes. Skozi leta je sodeloval s številnimi drugimi vrhunskimi glasbeniki z domače in svetovne džezovske scene. Leta 1998 je pod okriljem ZKP-ja RTV SLO izšel njegov samostojni album Pictures of the World.

Ladislav Rebrek je svoj samostojni album, ki je izšel leta 1998 pri ZKP RTV SLO, posvetil svoji ženi Elviri. Foto: ZKP RTVS
Ladislav Rebrek je svoj samostojni album, ki je izšel leta 1998 pri ZKP RTV SLO, posvetil svoji ženi Elviri. Foto: ZKP RTVS

Od violine k kontrabasu in baskitari
Ladislav Rebrek se je rodil 5. oktobra 1939 in je na profesionalno glasbeno pot stopil že pri 17 letih kot violinist v beograjskem komornem orkestru in filharmoniji. Kot džezovski glasbenik se je dodatno izobrazil po učnem programu Berkeley College of Music. Leta 1966 je postal član Big Banda RTV Slovenija (takrat še pod imenom Plesni orkester Radia Ljubljana) na kontrabasu in baskitari.

"Njegov način igranja je skupaj z drugimi solisti močno vplival na izvedbeno in zvočno prepoznavnost tega orkestra," so zapisali na Glasbeni šoli Celje, kjer je med drugim poučeval.

Zahtevna naloga kot življenjsko poslanstvo
Rebrek se je "leta 1983 začel ukvarjati z možnostmi izraza baskitare z idejo, da bi omenjeni glasbeni inštrument postavil na položaj popolnega samostojnega solističnega inštrumenta. To zahtevno nalogo, ki jo doživljam kot svoje življenjsko delo, sem dokumentiral na tem albumu," je zapisal Rebrek v besedilu, s katerim je pospremil zgoščenko Pictures of the World – New Age.

"Ustvaril sem deset glasbenih zgodb, ki poslušalcu že pomensko naznanjajo določena dogajanja, ki nas spremljajo v življenju. Poslušamo vlak na tračnicah, zvoke stare ure, rojstvo metulja, vojno balado ... Takšen pristop tudi v svetovnem merilu s sodobnimi zvoki predstavlja enkraten poseg v sodobno duhovno in meditacijsko glasbo. Nova doba (New Age), kot imenujemo to glasbo, izraža duhovnost in način novega razmišljanja prihajajoče dobe miru in razumevanja med ljudmi. Posebnost tega projekta je v tem, da sem vse svoje skladbe odigral sam na sintesajzerski in akustični baskitari," je še dodal ob svojem albumu.

Foto: Arhiv Marka Petrušiča
Foto: Arhiv Marka Petrušiča

Številna sodelovanja tudi z zvenečimi tujimi imeni
Rebrek je koncertiral s številnimi svetovno znanimi džezisti, med katerimi so trobentači Clark Terry, Woody Shaw, Phily Jones in Lee Harper ter tenorski saksofonist Johnny Griffin. Med domačimi zasedbami, s katerimi je nastopal tudi v ZDA, sta poleg uvodoma omenjenih še Trio Štingl in Greentown Jazz Band. Kot basist je posnel in spremljal več kot 10.000 skladb različnih žanrov.

Dejaven je bil tudi kot aranžer in komponist, učitelj glasbene teorije, zborovskega petja in violine. Zadnja leta je posvetil predvsem pedagoškemu delu, pri njem so se kalili številni slovenski glasbeniki. Napisal je tudi nekaj priročnikov za igranje baskitare, med katerimi je tudi priročnik Big Funk Text Book – Slap iz leta 2007.

Ladislav Rebrek se je po težki bolezni poslovil 29. decembra.