Mulan se odpravi na vojaško urjenje. Foto: EPA
Mulan se odpravi na vojaško urjenje. Foto: EPA

Čeprav je Disney preminil pred več kot 30 leti, je studio, po zaslugi mnogih sodelavcev, ki so uspešno nadaljevali duh in navdih ustanovitelja Walta Disneya, še vedno deležen neznanskega uspeha in priljubljenosti med občinstvom po vsem svetu. Vendarle so zadnje tri celovečerne risanke trpele po vsebinski plati. Tehnične dovršenosti, ki se z vsakim novim animiranim filmom le še zvišuje, jim ne gre očitati. Vendarle pa je Pocahontasu, Notredamskemu zvonarju in Herkulu manjkala toplina in nevidna prisrčnost, tako značilna za vse poprejšnje Disneyeve like.

Deklica Mulan je povrnila mojo vero v legendarni studio. Morda je k temu pripomogla konkurenca drugih večjih studiov, ki so se podali v svet animiranih filmov. Kakorkoli že, Mulan je zabavna pripoved, posneta po kitajski legendi. Mulan se na skrivaj preobleče v očetovo samurajsko opravo in se namesto bolnega očeta odpravi na vojaško urjenje, katerega skliče vladar zaradi Hunskih napadov. Ljudem pokaže, kako močna je človeška volja slediti notranjemu glasu, ne glede na to kaj pravijo drugi. Ob tem si pridobi čast in spoštovanje lastne družine in celega naroda.

Risanko odlikujejo tudi zabavno komičnih prizori izraženih s telesno mimiko in dobronamerni nagovori Mulinega jezikavega spremljevalca zmajčka Mushuja (izvrsten Eddie Murphy). Zagotovljena predpraznična zabava za celo družino.

Uroš Šetina