Vidmarjeva je ob prejemu desetnice dejala, da ji tudi ta nagrada potrjuje, da so najboljše ocenjena tista dela, v katerih človek 'pusti največ samega sebe'. Foto: Anže Miš
Vidmarjeva je ob prejemu desetnice dejala, da ji tudi ta nagrada potrjuje, da so najboljše ocenjena tista dela, v katerih človek 'pusti največ samega sebe'. Foto: Anže Miš

V obrazložitvi stanovske nagrade Društva slovenskih pisateljev, ki jo je na prireditvi prebrala članica komisije Marjana Moškrič, piše, da je Vidmarjeva z romanom Kebarie prikazala paleto zelo zapletenih medčloveških odnosov. Obenem pa je z jezikovnim minimalizmom vzpostavila visoko etično pripoved o razumevanju in sprejemanju drugačnosti.

Vidmarjeva, avtorica 57 knjig, je v pogovoru s strokovno sodelavko komisije Dragico Haramija med drugim povedala, da je Kebarie rasla z njo že od vsega začetka in je bila v njenih mislih, še preden je nastala Princeska z napako (1998).

Avtorica, ki jo stroka po besedah Haramije uvršča med mladinske pisatelje socialno-psiholoških in družbenoangažiranih del, je dejala, da je v svoja dela vpletala socialno noto, še preden se je o tem govorilo v slovenski mladinski literaturi. Kot je poudarila, verjame, da je to njeno poslanstvo.

Zbrane na nocojšnji prireditvi sta nagovorila tudi predsednik pisateljskega društva Veno Taufer, ki je izrazil "tremo" pred mladinskimi pisatelji in njihovimi deli, ter predsednica Sekcije za mladinsko književnost pri društvu Aksinja Kermauner. Ta je spomnila na izvor besede desetnica, ki je po ljudskem izročilu deseta hči, ki mora z doma po svetu, in na prvo slikanico Desetnica Frana Milčinskega iz leta 1964.

Vidmarjevi je čestital tudi irski pisatelj John Boyne, ki, kot je dejal, ceni pisatelje, ki raziskujejo in pišejo o resnici, čeprav zna biti ta včasih tudi boleča.

Letošnjo komisijo so poleg Moškričeve sestavljali Tone Partljič, Dušan Šarotar, Bina Štampe Žmavc in Dim Zupan. Na podlagi izbora Haramije so iz nabora 85 knjig izbrali najprej deset del.

Poleg Vidmarjeve so bili letos nominirani še Jana Bauer, Mate Dolenc, Aksinja Kermauner, Tatjana Kokalj, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Lela B. Njatin, Slavko Pregl in Andrej Rozman.