Evald Flisar ni več predsednik slovenskega PEN-a. Foto: BoBo
Evald Flisar ni več predsednik slovenskega PEN-a. Foto: BoBo
Sodobnost
Flisar je bil glavni urednik Sodobnosti od leta 1998. Zadnja leta je odgovorni urednik, glavna urednica je Jana Bauer, s katero je v zakonski zvezi. Foto: Sodobnost
Stanislava Repar
Flisar je v svojem pojasnilu razlogov za odstop navedel izjavo članic ženskega odbora Mira oz. Stanislave Repar, ki naj bi ga obtožila "napada na pluralno založniško sredino v Sloveniji". Foto: BoBo
Društvo PEN
Airbeletrina o Flisarjevem odstopu: "Vemo, da to ne pomeni, da smo seksizem ali spolno diskriminacijo z današnjim dnem odpravili, lahko pa se nadejamo, da bo komunikacija v kulturniških krogih postala dostojnejša, s tem pa bo morda lahko pripomogla tudi k strpnejšemu in bolj profesionalnemu diskurzu na splošno." Foto: BoBo

odstopil s položaja predsednika slovenskega centra PEN-a. Izstopil je tudi iz organizacije PEN.

Odstopno izjavo je v vednost poslal tudi predsednici mednarodnega PEN-a Jennifer Clement, poroča časnik Delo.

O odstopu razmišljal že pred meseci
Flisar je v odstopni izjavi za Delo pojasnil, da ne odstopa zaradi peticije, ki jo je objavila Airbeletrina, "ne zaradi neznosno nizkotnega blatenja" njegove osebe v medijih. Kot je zapisal, je odstop napovedal že pred meseci, a so ga kolegi v upravnem odboru prosili, naj tega ne stori. Za odstop se je zdaj odločil, je pojasnil, zaradi izjave članic ženskega odbora PEN-a Mire, ki so ga pozvale k integriteti in hranitvi integritete PEN-a.

Kako Flisar pojasnjuje ozadje?
"Ena teh članic, Stanislava Repar, je pred časom na vse članice Mire naslovila apel. Ta je sledil objavi članka Metoda Češka v Sodobnosti, v katerem je opisal svoje nesrečne in nepoštene poslovne odnose z založbo Apokalipsa. Tekst je poslal na natečaj Sodobnosti za najboljši esej in žirija ga je, kot enega od desetih nominiranih, v interesu javnosti izbrala za objavo."

Stanislava Repar, v svoji izjavi nadaljuje Flisar, je kot članica društva Apokalipsa nato poslala vsem članicam Mire izjavo, v kateri ga poleg drugih stvari obtožuje, da je "na očeh vse javnosti izvedel direkten napad na pluralno založniško sredino v Sloveniji, s tem tudi kulturno srenjo," in da "to prikrivam, češ da s prepreganjem mlajših konjev pri Sodobnosti". Flisar nato citira še: "Če je žirija enomiselno izbrala Češkov esej (kot lahko preberemo), potem je zadeva pervertirana do dna in nam ne preostane nič drugega kot Flisarju bruhati na vratih!"

Kot je zapisal Flisar, ga Tanja Tuma, med drugim sekretarka upravnega odbora pri Miri, o tem ni obvestila, saj naj bi šlo za "interno debato znotraj Mire", s čimer se Flisar ni strinjal, saj je Mira del PEN-a, za katerega odgovarja predsednik. Flisar se je, kot je zapisal, pritožil na častno razsodišče, a se ni zgodilo nič. "Očitno se jim zdi poziv, naj hodijo 'bruhat na mojih vratih', popolnoma sprejemljiv in 'penovski', kompliment ženski, kakor koli ponesrečen, pa delikt, za katerega je treba moškemu natakniti zanko okrog vratu," je v odstopni izjavi zapisal Flisar.

Kar zadeva angažiranje Anje Radaljac pri Sodobnosti, je Flisar še pojasnil, da so res sklenili, da bi lahko jeseni sodelovali, a da sklep ni bil obvezujoč in da naj bi zadeve dorekli septembra. "Vmes se je zgodilo marsikaj. Moje sporočilo Anji Radaljac, da se umikam iz tega cirkusa, ni pomenilo odpovedi sodelovanja, ampak da se umikam iz cirkusa njenih obtožb o spolnih namigovanjih," je zapisal Flisar, ki je pojasnil, da je v skrbi za kakovost revije ni hotela angažirati glavna urednica revije Sodobnost, njega pa je zavedel socialni čut.

Flisar je bil glavni urednik Sodobnosti od leta 1998. Zadnja leta je odgovorni urednik, glavna urednica je Jana Bauer, s katero je v zakonski zvezi.

Kdaj se je vpletla javnost?
Afera je v medijih izbruhnila po objavi elektronske pošte med kritičarko Anjo Radaljac in Flisarjem na spletni strani Radia Študent. Ta je sprožila peticijo s pozivom k odstopu Flisarja s položaja predsednika slovenskega centra PEN-a, ki je bila pretekli petek objavljena na spletnem portalu Airbeletrina in jo je podpisalo več kot 400 ljudi. V njej so podpisniki Flisarju očitali nedopustno, seksistično vedenje.

Flisar je očitke zavrnil in med drugim navedel, da je sporne izjave zapisal, ker je mislil, da komunicira na prijateljski ravni.

Tako upravni odbor (UO) slovenskega centra PEN-a kot članice ožjega odbora Mire (ženskega odbora slovenskega centra PEN-a) so obsodili "medijski linč" Flisarja in hkrati opozorili na njegovo neprimerno komunikacijo.

Nato pa je v sredo, ker upravni odbor slovenskega PEN-a ni jasno obsodil diskriminatornega vedenja Flisarja, s položaja mesta sekretarke in članice upravnega odbora odstopila založnica in pisateljica Tanja Tuma. Spletni portal Airbeletrina pa je odboru očital, da se je postavil na stran storilca, ne žrtve.

AirBeletrina: Priča smo prvemu odstopu zaradi seksizma
Na Flisarjev odstop so se odzvali tudi na uredništvu AirBeletrine. "Čeprav sam za odstop navaja druge razloge od tistih, zaradi katerih smo ga k odstopu pozvali, nas veseli, da se po dobrem tednu dni, ko smo sprožili peticijo za njegov odstop, stvari umirjajo," so zapisali.

In še: "Gre za enega prvih, če ne celo za prvi odstop, ki se je v Sloveniji zgodil zaradi seksizma. Vemo, da to ne pomeni, da smo seksizem ali spolno diskriminacijo z današnjim dnem odpravili, lahko pa se nadejamo, da bo komunikacija v kulturniških krogih postala dostojnejša, s tem pa bo morda lahko pripomogla tudi k strpnejšemu in bolj profesionalnemu diskurzu na splošno."