Foto:
Foto:
Julian Barnes
Tudi Julian Barnes kriminalke piše pod psevdonimom. Foto: EPA
John Banville
Banvillovi založniki bodo poskrbeli, da bo vsem hitro jasno, da za knjigo stoji bookerjev lavreat. Foto: Reuters

Prvo v seriji kriminalk, zgodbo o patologu, ki razkriva kriminal v vrstah članov katoliške cerkve, bo Banville objavil že jeseni naslednje leto. Opozoriti velja, da boste ostali praznih rok, če boste delo iskali med knjigami, ki nosijo njegovo ime.

Janusov značaj Banvillovega dela
Avtor se je odločil, da bo kriminalke objavil pod psevdonimom Benjamin Black. To potezo je utemeljil z velikimi razlikami med njegovim običajnim delom - pisanjem ne preveč komercialno uspešnih, a pri kritikih cenjenih romanov - in pisanjem del za široko publiko.

Za objavljanje bolj "ljudske" literature si je John Banville psevdonim izbral tudi zato, ker ne želi, da bi kritiki ali običajni bralci skušali najti vzporednice in razlike med njegovimi resnimi deli in kriminalnimi zgodbami. Tokrat se želi predstaviti predvsem v vlogi "zabavljača" množic in ga niti malo me zanima literarna vrednost romanov.

Ponosno bodo razkrili avtorjevo identiteto
Andrew Kidd, predstavnik Banvillove založniške hiše Picador, je zanikal namige, da bo prodajanost trilerjev bookerjevega lavreata zaradi pisanja pod psevdonimom veliko slabša, kot pa če bi dela oglaševali kot izdelke enega najbolj priznanih literatov zadnjih let.

Pri Picadorju bodo dobro poskrbeli za to, da bo vsem ljubiteljem branja takoj jasno, da za delom stoji dobitnik najbolj prestižne književne nagrade, ki lahko pade v žep pisateljem iz Velike Britanije, Irske in dežel zveze Commonwealth. Oziroma, kot se je slikovito izrazil Kidd: "Mislim, da nas ne bo sram objaviti dejstva, da je Benjamin Black v resnici John Banville."
Kriminal zahteva psevdonim
Izbira psevdonima za objavljanje kriminalk ima v vrstah pisateljev že dolgo tradicijo. Za izbiro alternativnega imena se je med drugim odločil tudi letošnji nominiranec za bookerja - na stavnicah je veljal celo za favorita - Julian Barnes, ki kriminalke objavlja pod imenom Dan Kavanagh, pa tudi Kingsley Amis romana o enemu od podvigov Jamesa Bonda z naslovom Colonel Sun ni objavil pod lastnim imenom. Priložnostno se je prelevil v Roberta Markhama.