Nobelova nagrajenka iz leta 2007 Doris Lessing je umrla leta 2013 pri 94 letih. Foto: EPA
Nobelova nagrajenka iz leta 2007 Doris Lessing je umrla leta 2013 pri 94 letih. Foto: EPA

Med njimi so pisma Doris Lessing, JD Salingerja in WG Sebalda. Namen objave je tudi pomoč študentom kreativnega pisanja, so sporočili z univerze. Tako lahko študenti preberejo tudi nasvete literarne agentke Margaret Macpherson pisateljici Doris Lessing leta 1949, torej 60 pred tem, preden je prejela Nobelovo nagrado za literaturo.

Med drugim ji je agentka napisala: "Ne vedi se kot primadona, dokler to res ne postaneš." Besede so se nanašale na njen prvenec Trava poje, ki je izšel leta 1950 in pozneje postal uspešnica, po kateri so posneli film.

Tudi pisma sodobnejših avtorjev
Poleg 60 škatel s pismi Lessingove univerzitetni arhiv obsega tudi pisma pisateljev JD Salingerja in WG Sebalda kot tudi gradivo sodobnejših avtorjev, kot so Amit Chaudhuri, Naomi Alderman, George Szirtes in Tash Aw. Gre za prvi tovrstni arhiv v Veliki Britaniji.

Christopher Bigsby, profesor za ameriške študije na dotični univerzi, je povedal: "Veliko sem delal v arhivih in to gradivo zelo dobro osvetli proces pisanja, pot romana od ideje do končnega izdelka prek osnutkov in korespondence z agenti in drugimi pisatelji."