Foto: EPA
Foto: EPA

Iza Strehar, scenaristka in dramatičarka, ki je med drugim napisala scenarij za zmagovalni film letošnjega Festivala slovenskega filma – film Prasica, slabšalni izraz za žensko, bi na svojo novoletno zabavo od literarnih junakov povabila očeta iz stripa Maus. Intermedijski umetnik Tadej Droljc, ki je svoja dela pred kratkim predstavljal na Mednarodnem festivalu umetnosti, tehnologije in znanosti KIBLIX, pravi, da si knjig sicer ne izposoja, rad pa si "izposodi" kakšen naslov.

Darja Reichman, igralka iz ansambla Prešernovega gledališča Kranj, ki je v letošnji sezoni med drugim nastopila v predstavah Mama in Lepe vide lepo gorijo, je letos na dah prebrala knjigo Alje Tkačev, Igralka s svinčnikom: izbrani dnevniki (1962–1991). Multimedijska umetnica Eva Petrič, ki med drugim trenutno predstavlja instalacijo "Ali znaš plavati?" v MQ Art Boxu na Dunaju, bi skozi literarni žanr leto 2021 opisala kot pustolovščino in dramo. Pesnik Tom Veber, avtor sveže pesniške zbirke z naslovom Do tu sega gozd, ki je pred kratkim izšla v zbirki Škuca Lambda, pa bi leto skozi žanr opisal kot apokaliptični triler s komičnimi primesmi.

Več odgovorov o preteklem letu skozi knjige lahko preberete spodaj.

Iza Strehar, scenaristka in dramatičarka


Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: Mimesis Andreja Nikolaidisa.
Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: drama s skritimi avtobiografskimi elementi, ki jih je avtor priredil in zakamufliral v fikcijo, tako da se ob branju lahko igram še detektiva in sestavljam avtorjevo življenje. Cenim, če je v delu tudi ogromno avtorjeve samoironije. Vem, da to ni uraden žanr.
Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: Yukio Mishima in Richard Yates.
Literarni junak/-inja, ki bi ga povabila na svojo novoletno zabavo: oče iz stripa Maus.
Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: James Joyce: Ulikses (v 2022 pa res preberem!).

Tadej Droljc, intermedijski umetnik


Foto: Založba Sanje
Foto: Založba Sanje

Knjiga, ki sem jo letos prebral na dah: The Ministry for the Future, Kim Stanley Robinson.
Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: roman/leposlovje.
Oseba, od katere sem si letos izposodil največ knjig: Anže Zorman. Knjig si sicer ne izposojam, rad pa si "izposodim" kakšen naslov.
Literarni junak/-inja, ki bi ga povabil na svojo novoletno zabavo: Gandalf!
Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebral, pa je tudi letos nisem: Peščeni planet Franka Herberta.

Darja Reichman, gledališka in filmska igralka


Foto: emka.si
Foto: emka.si

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom. To so neverjetni dnevniški zapisi igralke Alje Tkačeve, ki je bila nekaj časa tudi moja profesorica na AGRFT-ju in me je presunila na več ravneh.
Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Drama. Ker življenje ne prizanaša.
Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: Od svojega življenjskega sopotnika in velikega poznavalca literature in umetnosti Iztoka Osojnika.
Literarni junak/-inja, ki bi ga povabila na svojo novoletno zabavo: Eleno Greco, imenovano Lenuccia ali Lena iz trilogije Genialna prijateljica Elene Ferrante.
Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: Lawrence Durell, Aleksandrijski kvartet. Knjigo sem prebrala že pred tridesetimi leti in želim si jo prebrati znova, pa mi tudi letos ni uspelo.

Eva Petrič, multimedijska umetnica

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: The Hidden Messages in Water, avtor je Masaru Emoto.
Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: pustolovščina, drama.
Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: brala sem iz svoje osebne zaloge knjig.
Literarni junak/-inja, ki bi ga povabila na svojo novoletno zabavo: The Giver iz knjige The Giver Lois Lowry.
Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: Spomini na prihodnost, Erich von Daeniken.

Tom Veber, pesnik


Foto: Lud Literatura
Foto: Lud Literatura

Knjiga, ki sem jo letos prebral na dah: Včasih Esada Babačića.
Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: apokaliptični triler s komičnimi primesmi.
Oseba, od katere sem si letos izposodil največ knjig: največ knjig mi ni le posodil, temveč kar prijazno podaril Brane Mozetič.
Literarni junak/-inja, ki bi ga povabil na svojo novoletno zabavo: Klobučarja iz Alice v čudežni deželi.
Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebral, pa je tudi letos nisem: spet mi ni uspelo prebrati knjige Na cesti avtorja Jacka Kerouaca.