Pred njo - zadnjih dvajset let - je oddajo urejal Marjan Kovačevič Beltram.

Foto: EPA
Foto: EPA

Oddaja je namenjena vsem ljubiteljem literature, vsem tistim, ki se z njo profesionalno ali ljubiteljsko ukvarjajo. Doslej je sodila v sklop Arsovih literarnih igranih oddaj.

Sedanja urednica pravi, da je pravi čas za predihanje: "Zadnjih deset let je bila namenjena ponovitvam različnih literarnih večerov, portretov, zdaj pa se je pokazala potreba, da se oddaja malo prediha. Strinjali smo se, da je ne bi več prvenstveno sestavljale ponovitve."

Oddaja Literarna matineja je na sporedu vsako sredo ob 11.05 na programu Ars.

Oddaja bo še dalje odprta tudi za ponovitve igranih literarnih oddaj, saj je po uredničinih besedah Arsov arhiv zelo bogat in dragocen. Vidna bo na spletnih straneh, kjer bodo pogovorne oddaje dostopne neomejeno, igrane pa zaradi varstva avtorskih pravic dostopne le en teden, kot to velja že sedaj.

Sorodna novica Na razpisu Ustvarjalne Evrope tokrat uspešna tudi RTV Slovenija

Odpiranje prostora za umetniško radiofonijo
Obenem se z Literarno matinejo odpira prostor za umetniško radiofonijo, ki bo nastajala v okviru multidisciplinarnega projekta B-AIR. To bodo štiri pravljice, ki bodo nastale za bolnišnični radio, izvirne in ciljno pisane. "Ob tem bomo pripravili pogovore, ki bodo kontekstualizirali vse te projekte, ki bodo nastali v sklopu B-AIR. Vsak tak projekt bo namreč preplet raziskovalnega in kreativnega dela." V okviru projekta B-AIR na Radiu Slovenija razvijajo zvočno umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine na umetniškem spletnem radijskem kanalu, podprtem z inovativno tehnologijo.

Na programu Ars sta ob igranih literarnih oddajah sicer vsaj še dve oddaji, ki se ukvarjata z literaturo, še pojasnjuje urednica. Ena je S knjižnega trga, ureja jo Vlado Motnikar, namenjena pa je kritikam literarnih in humanističnih del. Druga je oddaja Izšlo je, ki jo ureja Marko Golja. Tina Kozin razlaga, da se bo od nje Literarna matineja zdaj razlikovala po tem, da bo bolj kot na aktualne knjižne izide osredotočena na splošna vprašanja, povezana z literaturo.

Kaj je kanon? Kako raziskovati literarne žanre?
Ob pogovornih oddajah bo oddaja še vedno vključevala tudi igrane literarne oddaje iz njihovega arhiva. "Posvečali se bomo literarnim klasikom in večnim vprašanjem, ki se postavljajo ob branju. Kaj je kanon? Kako raziskovati literarne žanre? Oddaja bo usmerjena tudi v predstavitev prevodnega leposlovja, ki ne dobi toliko prostora kot izvirna književnost. Zvrstno bomo skratka neomejeni, predstavljali bomo tako starejše kot aktualne knjige in soočali različna gledišča."

Novo uredniško poglavje Literarne matineje se je začelo z Urošem Zupanom. "Cikel je otvoril z Arheologijo sedanjosti, ki je zanimiva z vidika tega, da je avtor esejev strasten bralec in premišljevalec knjig," še pove Tina Kozin.

Uroš Zupan: O A/arheologiji sedanjosti