Ameriški pisatelj, kralj grozljivk, Stephen King je tisti izmed živečih piscev, po delih katerega je nastalo največ filmskih priredb. Foto: EPA
Ameriški pisatelj, kralj grozljivk, Stephen King je tisti izmed živečih piscev, po delih katerega je nastalo največ filmskih priredb. Foto: EPA

Svoje kratke zgodbe je mladim filmarjem že večkrat prodal za en dolar. Pod njegovim okriljem namreč teče projekt "Dollar Babies", ("otroci za dolar"), v katerem svoje kratke zgodbe za dolar prodaja študentom kot literarno predlogo za njihove filme.

Seznam mogočih naslovov
Prijave potekajo na njegovi spletni strani, kjer je tudi seznam mogočih naslovov – tistih, ki niso vključeni v nikakršne pogodbe s filmskimi studii. King je sicer tisti izmed živečih piscev, po delih katerega je nastalo največ filmskih priredb.

Najstniki iz šole Blaenau Gwent, ki so najnovejši izbranci projekta Dollar Babies, se bodo sprva posvetili scenariju, nato pa bodo po zgodbi priznanega pisatelja posneli film.

Od New Yorka do Herkimerja
Kingova kratka zgodba Stationary Bike govori o umetniku Richardu Sefkitzu, ki se odloči, da bo v boju proti previsokemu holesterolu v kleti svojega newyorškega stanovanja vsak večer poganjal sobno kolo. Da bi si športno aktivnost popestril, kupi zemljevid in na njem označi začetek in konec svojega "kolesarjenja" od New Yorka do Herkimerja. Nato dnevno na zemljevid zariše kilometre, ki jih je že prevozil do cilja, a bliže, kot mu je, močnejši občutek ima, da ga na poti nekdo zasleduje.

Kevin Phillips iz produkcijske hiše Green Valley, ki bo mladim pomagal pri ustvarjanju filma, je dejal, da so odgovor na prošnjo za pretvorbo kratke zgodbe v film iz Kingove pisarne prejeli v 24 urah in z vsemi pojasnili. Navdušeni so bili nad pritrdilnim odgovorom in že v nekaj dneh so podpisano pogodbo skupaj z dolarjem poslali v ZDA.

Ne bodo smeli služiti
Na podlagi dogovora z avtorjem mladi filmski ustvarjalci s filmom ne bodo smeli služiti, želijo pa ga vsaj prikazati na festivalih. Kingu bodo, kot veleva dogovor, poslali kopijo izdelka.

Pri scenariju sodelujeta Alfie Evans (16) in Cerys Cliff (14), za vlogo v filmu pa so angažirali lokalnega igralca. Režijo bo prevzel Phillips, snemati želijo začeti okoli božiča.

71-letni King je eden najbolj uspešnih živečih pisateljev, napisal je 58 romanov in več kot 200 kratkih zgodb. Prodali so več kot 350 milijonov izvodov njegovih del.