Pisateljico Sally Rooney, ki je rojena leta 1991, so označili s presežniki, kot je
Pisateljico Sally Rooney, ki je rojena leta 1991, so označili s presežniki, kot je "Salinger za generacijo Snapchata". Foto: Založba Sanje

Obe 12-delni seriji nastajata v režiji Lennyja Abrahamsona, ki je bil leta 2015 nominiran za oskarja za režijo filma Soba. Avtorica romana pa je pri obeh del scenaristične ekipe. Serija Normalni ljudje bo na sporedu od aprila, za Pogovore s prijatelji pa datum začetka predvajanja še ni znan, poroča britanski BBC.

Serija o normalnih ljudeh bo sestavljena iz dvanajstih polurnih epizod, v katerih bosta nastopila Daisy Edgar-Jones kot Marianne in Paul Mescal kot Connell.

Producent pri BBC drami Piers Wenger je pred kratkim povedal, da bodo s Sally Rooney sodelovali, dokler bo pisala, saj predstavlja izredno vznemirljiv avtorski glas, ki zelo avtentično predstavlja življenja mladih ljudi.

Sorodna novica Literarna zvezda Sally Rooney, "prva velika milenijska avtorica", zdaj še v slovenščini

Pojasnil je tudi, da so v serijo najprej prelili njen drugi roman, ker so serijo po njenem romanesknem prvencu Pogovori s prijatelji razvijali nekje drugje. Zdaj je mlada pisateljica na primeru Normalnih ljudi odkrila, da njeni liki zelo dobro zaživijo v 12-delni seriji. Želi si, da bi za roman Pogovori s prijatelji našli svež in zanimiv način njegove dramatizacije za serijo.

Knjiga postavlja v središče prijateljstvo med študentkama v Dublinu in tam živečim parom. Nekega večera študentki Frances in Bobbi na literarnem performansu spoznata slavno fotografinjo Melisso. "Dekleti počasi povleče v njen svet in na Frances nehote naredita navdušujoč vtis prefinjeni dom in privlačni mož starejše ženske. Lahkotno spogledovanje Frances in Nicka sčasoma zdrsne v neobičajno silovito – in vse bolj bolečo – intimnost," povzemajo zgodbo pri založbi Sanje, kjer je knjiga lansko poletje izšla v slovenskem jeziku. Pri založbi so jo označili kot avtorico, ki jo proglašajo za glas nove generacije, Jane Austen prekariata in J. D. Salinger za generacijo Snapchata.

Sally Rooney je o svojem romanu dejala, da gre za "zgodbo o odraščanju, o Francesinem prehodu v nov družbeni svet in o njenem prizadevanju, da bi postala nov, drugačen človek. Je pa tudi romanca."

V slovenščini lahko beremo tudi drugi pisateljičin roman, Normalni ljudje, ki je izšel oktobra pri založbi Mladinska knjiga. Oba je prevedla Vesna Velkovrh Bukilica.