Foto:
Foto:
H. C. Andersen je obiskal tudi slovenske dežele.
Mladinska knjiga je ob Andersenovem jubileju pripravila samostojno izdajo pravljice Bedak Jurček z ilustracijami Zvonka Čoha.

V Pionirski knjižnici so pripravili razstavo o Andersenovem času na Danskem, v Sloveniji in tudi v širšem evropskem prostoru. Razstava prinaša zanimivo spoznanje, da Andersenu slovenske dežele niso bile neznanka.

Andersenovo popotovanje skozi Slovenijo
Skozi naše kraje je danski pravljičar potoval kar dvakrat, in sicer leta 1846 in 1854. Verjetno ga slovenska dežela ni spodbudila k pisanju, saj se je v svojem dnevniku pritoževal nad slabo pogostitvijo, ki je je bil deležen na postankih v Celju in Ljubljani.

Potujočo razstavo o Andersenu je pripravil Marjan Marinšek, raziskovalec literarnih junakov in njihovih duhovnih očetov, 12. 4. pa jo bodo odprli v celjskem Muzeju novejše zgodovine.

Kultura v nakupovalni meki
Živahno je bilo tudi v nakupovalnem središču City Park, kjer so razstavljeni Andersenovi prevodi v slovenščino, gostilo pa je tudi pravljične urice z igralcem Borisom Ostanom. Starši so svoje male gospodične in gospodiče nekaj časa lahko pustili tudi v pravljičnih delavnicah.

Manj znani Andersen v današnjem času
Velikega pravljičarja se bo 6. aprila spomnil tudi Cankarjev dom, kjer bo med 9. in 17. uro simpozij Andersen danes, na katerem bodo strokovnjaki spregovorili o manj znanih podrobnostih Andersenovega ustvarjanja. Razpravljali bodo tudi o položaju Andersenovih pravljic danes.

Simpozij utegne ponuditi zanimiv vpogled v Andersenovo delo, kajti udeležili se ga bodo strokovnjaki z različnih področjih - knjižničarji, pedagogi, ilustratorji, prevajalci ...

Duhovitost v samostojni obliki
Omenimo naj še, da je ob svečanem jubileju Mladinska knjiga izdala zgoščenko z Andersenovimi pravljicami, ki jih je pripovedoval legendarni Stane Sever. Z ilustracijami Zvonka Čoha pa je v samostojni obliki prvič izšla tudi nemara najbolj duhovita Andersenova pravljica Bedak Jurček.