Vsi skupaj so enotnega mnenja, da so knjige v času epidemije ključne za dobrobit posameznikov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ena od odprtih knjigarn v Parizu. Foto: EPA
Ena od odprtih knjigarn v Parizu. Foto: EPA

Priznani francoski pisatelj Alexandre Jardin se je javno zavzel za knjigarnarje, ki so v času delne zaustavitve javnega življenja zaradi epidemije koronavirusa delovali kljub prepovedi in si prislužili kazni. Tudi drugi knjigoljubi se ne strinjajo z odločitvijo francoske vlade, da je knjige že drugič letos označila za nenujne dobrine.

Prepoved dostopa do kulture predstavlja grožnjo "dragoceni svobodi govora"
Jardin je knjigarnam v nedeljo tudi javno stopil v bran in pozval, da bi avtorji plačali kazni, ki so jih prejeli knjigarnarji. Za radio Europe 1 je spomnil, da je prvi takšno pobudo dal Goncourtov nagrajenec Didier van Cauwelaert, ki se je ponudil, da bo kazni poravnal vsem knjigarnam v Cannesu. Van Cauwelaert je v odprtem pismu francoskega predsednika Emmanuela Macrona tudi opozoril, da prepoved dostopa do kulture predstavlja grožnjo "dragoceni svobodi govora" v Franciji, je povzela agencija.

Za naslednjo knjigarno bom kazen plačal jaz, za tretjo nekdo drug. Nobena vlada nima moralne avtoritete za zapiranje knjigarn.

Alexandre Jardin

"Za naslednjo knjigarno bom kazen plačal jaz, za tretjo nekdo drug," je dejal Jardin. Po njegovih besedah "nobena vlada nima moralne avtoritete za zapiranje knjigarn". Dodal je, da so v nekaterih evropskih državah, denimo v Belgiji, knjigarne kljub zaustavitvi javnega življenja v času epidemije še vedno odprte.

Olivier Nora iz založbe Grasset opozarja, da knjigarnarji zaradi zaprtja izgubljajo dragocen dohodek v novembru in decembru, ki lahko za nekatere znaša kar 25 odstotkov letnega prihodka.

Največ prahu v javnosti dviguje prav zaprtje knjigarn
V Franciji imajo eno najboljših statistik bralnih navad v svetu, pa tudi eno največjih mrež neodvisnih knjigarn. Od 30. oktobra so sicer v Franciji zaprte tudi trgovine z igračami, cvetličarne, kinematografi, trgovski centri in frizerski saloni, a največ prahu v javnosti dviguje prav zaprtje knjigarn.

Jardin je knjigarnam v nedeljo tudi javno stopil v bran in pozval, da bi avtorji plačali kazni, ki so jih prejeli knjigarnarji. Foto: EPA
Jardin je knjigarnam v nedeljo tudi javno stopil v bran in pozval, da bi avtorji plačali kazni, ki so jih prejeli knjigarnarji. Foto: EPA

Francoska vlada vztraja pri sprejetih enomesečnih ukrepih. Premier Jean Castex je v četrtek omenil možnost, da bi v decembru lahko sprostili nekatere storitve, če se bo krivulja novih okužb s covidom-19 obrnila navzdol.

V Franciji je od začetka epidemije umrlo 44.000 ljudi, Macron pa je državljane v soboto prek Twitterja pozval, naj se držijo ukrepov, saj naj bi bilo prihodnjih nekaj dni v boju z epidemijo ključnih.