Iz filma Bodi moj glas. Foto: FDF
Iz filma Bodi moj glas. Foto: FDF

Film, ki je spoj aktivizma in dokumentarizma, prikazuje iransko aktivistko in novinarko Masih Alinejad, glas milijonov iranskih žensk, ki se na družbenih omrežjih upirajo prisilni nošnji hidžaba.

Nagrajenca je izbrala tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska, slovenski režiser Boris Petkovič in Maja Pan, ki je članica izvršnega odbora organizacije Amnesty International Slovenije.

Nahid Persson ustvarja razpon od dragocenega, intimnega portreta Masih Alinejad do uvida v najširše, javne razsežnosti njenega, v vseh pogledih vplivnega osebno-političnega delovanja. S preseganjem individualnosti portreta neverjetne aktivistke nam dokumentarni film Bodi moj glas orisuje portret celotne iranske družbe.

Festival dokumentarnega filma je v Ljubljani potekal od 10. marca. Na ogled je bilo 21 celovečernih dokumentarnih filmov in sedem kratkih.

"Daje nam učinkovito, to predvsem pomeni preko čustev jasno opredeljeno informacijo o iranski diktaturi, v kateri so človekove pravice žensk eden od osnovnih mehanizmov ohranjanja te diktature. Zaradi tega politično-čustvenega naboja Bodi moj glas vzbuja navdih, razumevanje in solidarnost z ženskami po svetu, kakor tudi z današnjimi neustrašnimi borkami za pravice človeka," lahko preberemo v utemeljitvi.

Posebna omemba žirije gre filmu Nedolžnost izraelskega režiserja Guya Davidija. "Film Nedolžnost je v številnih pogledih mojstrski dokumentaristični rezultat desetletnega raziskovalnega dela in močne avtorske estetike, ki se izkazuje v silnosti osebnega političnega izraza, usmerjenega v odpor zoper militarizacijo otrok v Izraelu. Na ta način režiser Guy Davidi jasno kaže nacionalistično vlogo države, delujoče proti družbi in družinskim skupnostim, ki tako v zoperstavljanju apartheidu in diktaturi varnosti, ki jim jo vsiljuje država, postajajo vse bolj nemočne," sporoča žirija.

Iz filma Nedolžnost. Foto: FDF
Iz filma Nedolžnost. Foto: FDF

Po besedah žirantk in žiranta Nedolžnost poudarja prav tisto tragično točko, "v kateri se militaristična ideologija, sicer usmerjena zoper 'arabski svet', obrne zoper sebe in najprej lomi, potem pa še jemlje življenja prav tistih, v imenu katerih je, protislovno, svoja prepričanja utemeljila. Z ideologijo militarizma država nasilno lomi tista občutja otrok in mladih, ki se zdijo najdragocenejša; to so prav tista rahla, nezmotljiva, dejansko prvinska in nedolžna občutja za dobro, pravično in za mir."

Z vidika človekovih pravic, zgodovinjenja, izobraževanja in pričevanja
Žirija je skupaj pregledala pet filmov tekmovalnega programa. Poleg zmagovalnega in Nedolžnosti še film Casa Susanna o transspolni skupnosti, Hišo iz trsk o ukrajinskem zavetišču za otroke in film Mrk o soočanju z zločini in grozodejstvi Miloševićeve Srbije.

Gledano s stališča človekovih pravic, zgodovinjenja, izobraževanja in pričevanja so bili po mnenju žirije v letošnjem izboru vsi izbrani filmi izjemno močni. "Vsak od njih predstavlja pomemben glas za izpostavitev nekaterih vidikov kršenja, pa tudi boja za človekove pravice," je zapisala žirija.

Lani je nagrado Amnesty International Slovenije na FDF-ju dobil film Otroci megle vietnamske režiserke Ha Le Diem.