Glavne junakinje filma so iste kot v kratkometražnem Sestre; upodobile so jih Mia Skrbinac, Sarah Al Saleh in Mina Milovanović. Foto: Katja Goljat
Glavne junakinje filma so iste kot v kratkometražnem Sestre; upodobile so jih Mia Skrbinac, Sarah Al Saleh in Mina Milovanović. Foto: Katja Goljat
Sorodna novica Kukla o zmagi na največjem festivalu kratkega filma na svetu: "Postavili smo se na zemljevid"

Tudi v novem projektu so nastopile igralke Sarah Al Saleh, Mia Skrbinac in Mina Milovanović, ki so z režiserko sodelovale pri Sestrah, pridružila pa se jim je še Alina Juhart.

Fantasy je drama o odraščanju, ki obravnava položaj in pričakovanja družbe do mladih žensk. Zgodba je postavljena v imaginarno slovensko industrijsko mesto, glavne protagonistke pa so tri najboljše prijateljice, ki na prehodu v odraslost spoznajo Fantasy, mlado žensko v tranziciji, ki nevede in nenamerno spremeni njihove življenjske poti na bolje.

"Film Fantasy se bo nadaljeval tam, kjer so se Sestre končale: sodobne virđine spoznajo žensko, ki to šele postaja. Naučila jih bo, da je ženska lahko kar koli in kdor koli hoče biti," je o filmu že pred dvema letoma za MMC povedala režiserka.

Poleg tem odraščanja Fantasy odstira tudi vpogled v življenje priseljenskih družin, njihovo navidezno asimilacijo na eni strani in krčevito oprijemanje za tradicijo na drugi.

Ta film je namenjen vsem tistim, ki so svoje prave identitete, duhove in ljubezni skrivali pred terorjem in nasiljem "normativnega". Svetloba prihaja skozi razpoke in osvetljuje rane. Z ljubeznijo za ljubezen! Ljubiti! Ljubiti!

Kukla

"Če se vsi počutimo zatrte, to pomeni, da smo postali imuni na resnično zatiranje"
Kukla je o svojem prvencu povedala: "Živimo v dobi ekstremizma, teorij zarote, ki prevzemajo mainstream, in splošne apolitične drže. V preteklih letih sem opazila zanimiv vzorec med ljudmi – namreč, zdi se, da imajo v iskanju svojega prostora občutek izobčenosti in podcenjenosti, ne glede na status, spol, spolno usmerjenost, izobrazbo, politično pripadnost ali finančno varnost."

Režiserka se je s filmom spraševala, kako težko je najti svojo čustveno identiteto v svetu, ki se boji čustev in "drugega". "Če se vsi počutimo zatrti, to pomeni, da smo postali imuni na resnično zatiranje," je prepričana. Kot je še povedala, bo film namenjen vsem tistim, ki so svoje prave identitete, duhove in ljubezni skrivali pred terorjem in nasiljem "normativnega".

Na snemanju filma Fantasy. Z leve: producentka Lija Pogačnik direktor fotografije Lazar Bogdanović in režiserka Kukla. Foto: Katja Goljat
Na snemanju filma Fantasy. Z leve: producentka Lija Pogačnik direktor fotografije Lazar Bogdanović in režiserka Kukla. Foto: Katja Goljat

Film nastaja kot slovensko-makedonska koprodukcija, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Glavni producent filma je December, makedonski koproducent pa Krug Film.

"Snemanje filma Fantasy je zame eno večjih, težjih in hkrati najlepših potovanj v življenju," je o projektu izjavila Mia Skrbinac. "Je ena teh izkušenj, ki s sabo nosi potencial tako osebne, kot kolektivne rasti. Je zaključek izjemno kreativnega obdobja, ki brez požrtvovalne in predvsem iskrene ekipe ne bi bil mogoč. (...) Je izkušnja, za katero lahko mirno rečem, da bom celotni ekipi z režiserko Katarino na čelu, hvaležna za zmeraj." Foto: Katja Goljat

Teme, ki z generacijo Z prihajajo na prvi tir
"Ko v ospredje prihajajo ustvarjalke in ženski liki, je pomembno negovati teme, ki odstirajo sodoben pogled na spol in spolno identiteto,"
so filmu na pot zapisali producenti. "Fantasy predstavlja košček v mozaiku novega vala tematik – del omejujočih prepričanj in predsodkov, ki so jih začele razbijati mlade generacije. Kukla pa v svoji pripovedi stopi še korak dlje – pod vprašaj postavlja oziroma relativizira kategorijo spola in spolne identitete. Teme, ki v ospredje prihajajo šele z generacijo Z."

Scenarij je napisala Kukla, direktor fotografije je Lazar Bogdanović, direktor filma Luka Peterca, scenografa Maja Šavc in Mihail Panev, oblikovalka maske Tinka Prpar, kostumograf Damir Raković, film bo montiral Lukas Miheljak.

S kratkim filmom Sestre, v katerem je predstavila tri najboljše prijateljice v njihovih zgodnjih dvajsetih letih, je Kukla leta 2021 zmagala na filmskem festivalu v Clermont-Ferrandu. Lani je za režijo filma prejela tudi strokovno nagrado Štigličev pogled, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk.

Kuklina filmografija obsega tudi številne videospote. Sodelovala je z najbolj znanimi glasbeniki na Balkanu; njen videospot za Dina Merlina je na YouTubu naštel 26 milijonov ogledov, videospot za Senidah pa kar 83 milijonov ogledov.