Sorodna novica Globalna peticija izraža skrb za akademsko svobodo v Sloveniji

Ministrstvo za kulturo je odziv v angleščini objavilo na svoji spletni strani. V njem so med drugim zapisali, da podpisnikov peticije, glede na to, da "ne poznajo pobliže situacije v Sloveniji, notranjepolitičnih bojev in medijskih manipulacij", ne obsojajo, "da so bili zavedeni od slovenskih radikalnih levo usmerjenih akademikov glede tega, da se akademske svoboščine v Sloveniji zmanjšujejo".

Menjave na čelu muzejev in raziskovalnega inštituta
Akademiki so v peticiji izpostavili tudi, da je vlada v zadnjem času zamenjala direktorje več pomembnih muzejev in raziskovalnega inštituta. Na ministrstvu so glede tega zapisali, da je bil pred vsakim imenovanjem izveden javni razpis, nato pa je izbirna komisija ministrstva za kulturo ministru predlagala najprimernejše kandidate, pri čemer je minister vedno sledil njenim predlogom.

Slovenska vlada trdno verjame v avtonomijo in svobodo akademskega sveta, ki v času mandata te vlade ni bila nikoli oslabljena ali ogrožena.

Iz odziva ministrstva

V skladu z zakonom so izbor kandidatov, ki jih je izbrala izbirna komisija, vedno poslali tudi svetom javnih zavodov, da podajo svoje mnenje o kandidatih. A te so, zaradi številnih let leve koalicije, vedno izbirale leve vlade, zato niso podprli ministrove izbire, ampak so menili, da je ustreznejši drugi kandidat, običajno aktualni direktor.

V odzivu so ob tem poudarili, da za ministra mnenja svetov javnih zavodov niso zavezujoča, saj je njihova vloga zgolj svetovalna. O novoimenovanih direktorjih javnih zavodov pa so zapisali, da gre za cenjene strokovnjake na svojih področjih, znane tako doma kot v tujini, ki pa se ne uvrščajo v ožji krog političnih kandidatov, imenovanih na te položaje v preteklosti.

Ustanovitev neodvisnega muzeja in akademska svoboda
O načrtovani ustanovitvi Muzeja osamosvojitve Slovenije je v odzivu navedeno, da bo del praznovanja 30. obletnice samostojnosti in da bodo zanj veljali mednarodni standardi, kustosi v muzeju pa bodo zgodovinarji brez politične pripadnosti. Podobne muzeje imajo številne postkomunistične države, tudi Hrvaška, Latvija in Litva, ter da to "nima nič opraviti z nacionalizmom, temveč da gre za praznovanje svobode in človečnosti," so zapisali na ministrstvu. In dodali, da si tudi ne predstavljajo, kako bi imenovanja direktorjev javnih ustanov in ustanovitev neodvisnega muzeja vplivala na akademsko svobodo v Sloveniji.

Sorodna novica Znanstveniki in akademiki svarijo pred "nesprejemljivo politiko" stranke SDS

Zgolj podpis pod "pismo, ki so ga v Sloveniji napisali Slovenci in za Slovence"?
V odzivu so dodali še, da je nenavadno, da so zadeve, ki so zapisane v pismu, iste kot zadeve, ki so jih slovenski levičarski aktivisti že obravnavali v podobni peticiji. "Zato močno sumimo, da podpisani ne razumejo pravilno notranjega dogajanja v naši državi in so zgolj podpisali pismo, ki so ga v Sloveniji napisali Slovenci in za Slovence," so zapisali na ministrstvu. Ob tem so poudarili, da "slovenska vlada trdno verjame v avtonomijo in svobodo akademskega sveta, ki v času mandata te vlade ni bila nikoli oslabljena ali ogrožena".

Pred ministrstvom za kulturo se je v okviru še ene v vrsti protestnih akcij danes pojavil kontejner za smeti, opremljen z napisom zgodovina, lestvijo in rdečo preprogo, ki vodi do vhoda ministrstva. Foto: BoBo
Pred ministrstvom za kulturo se je v okviru še ene v vrsti protestnih akcij danes pojavil kontejner za smeti, opremljen z napisom zgodovina, lestvijo in rdečo preprogo, ki vodi do vhoda ministrstva. Foto: BoBo