Režiser Lorenzo Vigas se veseli zlatega leva. Foto: Reuters
Režiser Lorenzo Vigas se veseli zlatega leva. Foto: Reuters
false
Ganski igralec Abraham Attah se veseli nagrade za obetavnega igralca. Foto: EPA
zlati lev venezuelskemu filmu Desde alla

Na sklepnem dejanju letošnjega festivala na Lidu sta veliko nagrado žirije prejela ameriški režiser Charlie Kaufman in Duke Johnson za stop-motion animirani film Anomalisa, srebrnega leva za najboljšega režiserja pa se je veselil Argentinec Pablo Trapero za film Klan (El Clan).

Za najboljšega igralca je bil razglašen francoski igralec Fabrice Luchini za vlogo v filmu L'Hermine, nagrade za najboljšo igralko pa se je razveselila Italijanka Valeria Golino za vlogo v eksperimentalni družinski drami režiserja Giuseppeja Gaudina Per Amor Vostro. Golinova je na Lidu slavila drugič, za najboljšo igralko je bila razglašena že leta 1986 za vlogo v filmu A Tale of Love.

Nagrado za obetavnega igralca je prejel Ganec Abraham Attah, ki je navdušil s svojo vlogo v filmu Beast of No Nation.

Zlatega leva za življenjsko delo je letos prejel francoski režiser Bertrand Tavernier.

Vigas leva posvetil Venezueli
Desde alla prinaša zgodbo o nepričakovanem razmerju med 50-letnim Armandom, moškim iz srednjega sloja, in 17-letnim vodjo lokalne tolpe Elderjem. V svojem zahvalnem govoru je Vigas nagrado posvetil domovini, ki se spopada z zahtevnimi političnimi in gospodarskimi razmerami. "Imamo težave, a smo zelo optimistični. Smo izjemen narod," je dejal venezuelski režiser.

Na čelu žirije je bil letos mehiški režiser Alfonso Cuaron, v njej pa so bili še poljski režiser Pawel Pawlikowski, turški režiser Nuri Bilge Ceylan, francoski pisatelj, scenarist in režiser Emmanuel Carrere, italijanski režiser Francesco Munzi, tajvanski režiser Hou Hsiao Hsien, nemška igralka Diane Kruger, škotska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay in ameriška igralka in režiserka Elizabeth Banks.

V tekmovalnem programu festivala, ki je potekal od 2. septembra, je bilo prikazanih 21 filmov, ki so prihajali tudi iz Avstralije, Kitajske, Francije, Izraela, Poljske, Južne Afrike in Venezuele.

Lani je zlatega leva za najboljši film na festivalu dobil švedski nadrealistični film Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju režiserja Roya Anderssona.

Desde alla

Anomalisa

El Clan

zlati lev venezuelskemu filmu Desde alla