Umetnik, ki velja za izrazito angažiranega likovnega ustvarjalca, se bo predstavil v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana. Postavitev njegovih del z naslovom Silhuete bo na ogled do 5. maja.

Kot so sporočili z javnega zavoda Ljubljanski grad, slikarski, grafični in kiparski cikli Širce izkazujejo izjemno občutljivost za družbena neravnovesja. Njegova likovna pripoved je stkana v polju eksistencialno obarvane figuralike.

Predstavljeni slikarski objekti so nastajali na osnovi fotografskega beleženja vrveža anonimne množice ljudi, ki preplavlja ulice, bulvarje in trge francoske prestolnice. Utrip, ki ga je Širca ujel skozi objektiv, poleg živahne dinamike urbanega vsakdanjika razkriva tudi manj prijetne plati sodobnega, s potrošniško logiko prežetega življenja. Tovrstno bivanjsko plastenje predstavlja tudi vsebinsko jedro razstave.

Širca je tudi tokrat za likovne nosilce uporabil napihljive papirnate vreče, sicer namenjene zaščiti blaga med transportom. "Človeške figure, ki jih podaja brez nadrobnosti, brez obličij, brez identitete, bi v sinestetičnem duhu zlahka označili za neme, saj se zdi, da so nemočno obstale v vakuumu – tudi dobesedno, ko umetnik slikovno podlago zapolni z zrakom," je ob razstavi zapisala njena kustosinja Irma Brodnjak Firbas.

Figure se simbolno prikazujejo v belih ali črnih silhuetah, kar zlahka referira na duhovno razvrednotenje oz. eksistencialno težo. "V razstavljenih delih smo priča osamljenim posameznikom, ki hitijo drug mimo drugega, se ograjujejo v svoje lastne svetove in med seboj ne komunicirajo. Ob eksistencialnih bremenih pa v obliki ornamenta, ustvarjenega s pleskarskim valjčkom, v delih prepoznamo tudi elemente domačnosti in nostalgije," je še zapisala kustosinja.

Brane Širca se je rodil leta 1971 v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomiral na Visoki šoli za risanje in slikanje. Soustanovil je Kulturno-umetniško društvo Vič ter umetniško skupino S.K.U.P. Doslej se je predstavil na več kot 80 samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu ter prejel nekaj nagrad. Likovno je opremil tudi več publikacij.