Mehiško-avstrijska ustvarjalka Guadalupe Aldrete se bo na festivalu Neskončna sedanjost predstavila s performansom Tekoči portal. Foto: Gledališče Glej/Marisel Bongola
Mehiško-avstrijska ustvarjalka Guadalupe Aldrete se bo na festivalu Neskončna sedanjost predstavila s performansom Tekoči portal. Foto: Gledališče Glej/Marisel Bongola

Festival, ki so ga pripravili v Gledališču Glej, se bo do petka poleg gledališča odvijal tudi v Cukrarni. Neskončna sedanjost je med drugim plod projekta Čas za živo umetnost (Time for Live Art), ki se osredotoča na umetniške prakse performansa in sorodnih izvedbenih praks, katerih značilnosti so izmikanje ustaljenim definicijam in formatom, naklonjenost eksperimentu, hibridnost v žanrskem smislu in nenehno ustvarjanje pogojev, znotraj katerih se lahko zgodi nepredvidljivo.

Natančen program
festivala si lahko
ogledate tukaj.

Deset performansov domačih in tujih ustvarjalcev
Festival, ki ga kurira Mara Anjoli Vujić, v svoji prvi izvedbi prinaša deseterico izvedb. Svoje performanse bodo izvedle domače ustvarjalke Neja Tomšič, Lučka Centa, Urška Preis in Tery Žeželj, iz tujine pa prihajajo Gaetan Rusquet (Belgija), Guadalupe Aldrete (Mehika/Avstrija), umetniški dvojec VestAndPage (Nemčija/Italije), Martine Viale (Kanada/Francija), Tajči Čekada in Ivana Kalc ter Slaven Tolja in Tomislav Brajnović (Hrvaška).

Njihove stvaritve zaznamuje zarezovanje v čas – najsi gre za zarezo v lasten spomin, zgodovino, geološki čas ali sodobnost. Hkrati gre za dela, ki se zavestno upirajo pospešeni krononormativnosti današnje družbe, t. i. shizofreni časovnosti in hiperproduktivnosti, so sporočili iz Gleja.

Festival performansa Neskončna sedanjost

Predavanje in dvojica delavnic
Festival prinaša še predavanje Jennie Klein (ZDA) o trajanju vzdržljivosti na primerih umetniških praks posameznih umetnic in umetnikov ter dve delavnici.

Prvo bosta vodili kuratorici Christiana Galanopoulou (Grčija) in Leena Kela (Finska) ter kurator Antoine Pickels (Belgija). Posvečena bo obravnavi pogojev dela na področju umetnosti in premisleku o počitku kot orodju upora ter bo namenjena delavkam in delavcem v kulturi in umetnosti.

Drugo delavnico, ki bo odprta za javnost, bo vodil belgijski vizualni umetnik in koreograf Rusquet. Raziskovala bo večplastna razmerja med delom, užitkom in skrbjo, so še sporočili iz Gleja.