Posebna pozornost  je namenjena pevcem Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter – Ljubljana, edinstvenega pevskega sestava srednješolcev iz vse Slovenije, nad katerim bedi prav Glasbena mladina ljubljanska. Foto: Željko Stevanić/RTVSLO
Posebna pozornost je namenjena pevcem Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter – Ljubljana, edinstvenega pevskega sestava srednješolcev iz vse Slovenije, nad katerim bedi prav Glasbena mladina ljubljanska. Foto: Željko Stevanić/RTVSLO
Učenci OŠ Brezovica pri Ljubljani med ogledom predstave SNG Opera in balet Ljubljana.
Učenci OŠ Brezovica pri Ljubljani med ogledom predstave SNG-ja Opera in balet Ljubljana. Foto: Željko Stevanić/RTVSLO
Mešani mladinski pevski zbor Veter je nastopil tudi na predpremieri oddaje.
Mešani mladinski pevski zbor Veter je nastopil tudi na predpremieri oddaje. Foto: Goran Antlej
Glasbena mladina ljubljanska je začela delovati leta 1964 na pobudo Cirila Cvetka kot prvo društvo te vrste v Sloveniji. Njen predsednik je postal dr. Heli Modic, podpredsednik pa prof. Matija Tercelj. Po petih desetletjih Glasbena mladina ljubljanska ostaja ena vodilnih  sil pri razvoju in razširjanju obzorij na področju glasbe in glasbene vzgoje.
Glasbena mladina ljubljanska je začela delovati leta 1964 na pobudo Cirila Cvetka kot prvo tovrstno društvo v Sloveniji. Njen predsednik je postal Heli Modic, podpredsednik pa Matija Tercelj. Po petih desetletjih Glasbena mladina ljubljanska ostaja ena vodilnih sil pri razvoju in razširjanju obzorij na področju glasbe in glasbene vzgoje. Foto: Goran Antlej
'Glasbena mladina ljubljanska je moj način življenja," pravi Marinka Gombač, producentka Glasbene mladine ljubljanske.
'Glasbena mladina ljubljanska je moj način življenja," pravi Marinka Gombač, producentka Glasbene mladine ljubljanske. Foto: Goran Antlej

Za nadarjenost naših glasbenih ustvarjalcev se ni bati, zato pa je njihova prihodnost tudi odgovornost medijev, je prepričana Danica Dolinar, urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenije. Zato si znotraj uredništva od nekdaj prizadevajo, da mlade glasbenike redno predstavljajo javnosti, obenem pa jim pomagajo pri prodiranju na tuje odre.
V tem poslanstvu leži tudi poglavitni vzvod za snemanje glasbeno-dokumentarne oddaje Prevetrimo mesto z glasbo, ki so jo v družbi ustvarjalcev in glavnih sil Glasbene mladine ljubljanske predpremierno predstavili v Kinodvoru. V nedeljo, 1. februarja, ob 21.30 si lahko oddajo ogledate tudi na 2. programu TV Slovenija. Oddaja je nastala po scenariju Veronike Brvar in v režiji Nikolaja Vodoška, urednik oddaje je Daniel Celarec, direktor fotografije pa Bernard Perme.
Glasbena mladina ljubljanska (GML), ki je začela leta 1964 delovati na pobudo dirigenta Cirila Cvetka, glasbena obzorja mladih širi z več programi. Med poglavitne sodi prizadevanje društva, da bi mladim poleg osnovnega pouka ponudili tudi neposrednejše srečanje z glasbo. Cilj je torej, da glasba ne ostane zgolj teoretična dejavnost, ampak jim glasbo v koncertnem vzdušju približajo v živo, v filmu pojasni nekdanji predsednik društva Kristijan Ukmar. Koncerte, ti se raztezajo vse od operne glasbe do sodobnejših zvokov džeza in hip-hopa, pa obvezno pospremijo s komentarjem. Čeprav je sprva odziv mladih, zlasti na klasične zvrsti, odklonilen in poln dvoma, se po besedah Marinke Gombač vedno znova izkaže, da jih glasba osvoji že po nekaj taktih in se ji kmalu v celoti predajo.
To je eno izmed številnih poglavij 50-letnega delovanja ene vodilnih sil pri razvoju in razširjanju obzorij na področju glasbe in glasbene vzgoje. Največji izziv je ustvarjalcem dokumentarne oddaje predstavljalo prav vprašanje, kako 50-letno zgodovino skrčiti v slabih 30 minut. Scenaristka Veronika Brvar in režiser Nikolaj Vodošek sta odgovor našla v današnjem času, skozi katerega se jima uspe pokloniti tudi zgodovini.
Med preteklostjo in sedanjostjo
Glasbena mladina ljubljanska je pomagala tlakovati glasbene kariere marsikaterega cenjenega glasbenika pri nas (Irena Grafenauer, Mate Bekavac, Primož Novšak, Trio Lorenz, New Swing Quartet, Andrej Žust, Iztok Hrastnik, Karmen Pečar, Urban Stanič, Tanja Sonc, Domen Lorenz, Matjaž Robavs, Irena Preda, Omar Naber, Blaž Šparovec, Eva-Nina Kozmus, Nana Forte, Ambrož Čopi, Vito Žuraj, Dejan Prešiček so morda najvidnejši med njimi), zato je bil poklon dozdajšnjemu delu nujen, vendar obenem so želeli poudariti tudi trenutno, še vedno izredno uspešno delovanje društva. Duh časa se v oddaji prepleta z glasbo in glasovi trenutno najvidnejših glasbenih ustvarjalcev društva. V oddaji prisluhnemo vokalni skupini Gallina, Project Voiceu, harmonikarskemu Duu Furioso in kitaristki Karmen Štendler. Kamera se ustavi na vajah in nastopih pevcev Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter – Ljubljana. Glasbena mladina ljubljanska namreč bedi tudi nad tem edinstvenim pevskim sestavom srednješolcev iz vse Slovenije.

Od vaj do prvega odrskega nastopa
Druga dejavnost društva, ki je nepogrešljiva na vsaki uspešni glasbeni poti, je skrb za koncertiranje obetavnih glasbenikov. Neskončne ure vaj za vrati glasbenih kabinetov ne zadostujejo, pomembne so tudi odrske izkušnje in tukaj odigra GML pomembno vlogo. Mladi glasbeniki si namreč težko sami zagotovijo zadostno koncertno dejavnost, zato jih društvo pomaga vpeljati v profesionalno glasbeno prizorišče. Vse od svojih začetkov, današnje ime je Glasbena mladina ljubljanska dobila leta 1977, ostaja društvo gonilna sila tega pomembnega razvoja. Številni glasbeniki, ki so na njenih koncertih imeli svoje prve javne nastope, so postali ugledna umetniška imena, in ko Kristijan Ukmar prisluhne zdaj uveljavljenemu glasbeniku, ki je bil nekoč varovanec društva, začuti nepopisno veselje.
O zgodovini in poslanstvu GML-ja spregovorijo tudi nekdanji predsedniki društva Tomaž Lorenz in Jože Humer, sedanji predsednik Janez Rozman, sodelavka društva Nataša Kovačič, zborovodkinja Tereza Podlogar ter nekdanji 'varovanci' društva Mojca Zlobko Vajgl, Eva Tomšič in Boštjan Lipovšek.
Brez njihove izredne predanosti in ljubezni do glasbe, pa tudi neverjetne zagnanosti številnih drugih delovanje društva verjetno ne bi bilo tako uspešno. Vsi pa imajo, kot je na predpremieri dejal predsednik društva Janez Rozman, eno samo željo – ustvariti vzdušje, v katerem se mladi približajo glasbi.