Film se na posreden način dotika afere, ki je globoko pretresla slovensko družbo. Foto: nightlifefilm.si/
Film se na posreden način dotika afere, ki je globoko pretresla slovensko družbo. Foto: nightlifefilm.si/
Damjan Kozole
Kozole je žirijo letošnjega festivala prepričal s filmom, navdihnjenim z afero Baričević, ki se dotika osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. Foto: MMC RTV SLO

Glavno nagrado, kristalni globus, je žirija namenila madžarskemu igranemu filmu It's Not the Time of My Life, ki ga je posnel režiser Szabolcs Hajdu.

Kozole je žirijo letošnjega festivala prepričal s filmom, navdihnjenim z afero Baričević, ki se dotika osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. "To je film o družbi, kjer je gonilna sila strah. To je film o prestrašenih, celo strahopetnih ljudeh. Živimo v času, ko je strah pred medijskim umorom močnejši od strahu pred realno smrtjo," je o njem povedal režiser.

Njegov novi celovečerec so v uradnem tekmovalnem programu prikazali kot svetovno premiero. Kozole ga predstavil skupaj z ožjo igralsko in ustvarjalno ekipo, v kateri so bili igralca Pia Zemljič in Marko Mandič, koscenarist Ognjen Sviličić, kostumografinja Zora Stančič, koproducentka Labina Mitevska in producent Danijel Hočevar.

Začetek uspešne mednarodne poti?
Kot so po prejemu nagrade sporočili iz zavoda Vertigo, so film odlično ocenili tudi številni mednarodni novinarji in publicisti, o čemer pričajo kritike v najbolj znanih mednarodnih filmskih publikacijah, kot so Variety, Screen International, Cineuropa, The Wrap. Prejel je tudi najvišjo poprečno oceno skupine mednarodnih filmskih kritikov, ki so na spletni strani FilmNewEurope ocenjevali filme, prikazane v glavnem tekmovalnem programu.

In preostali lavreati?
Hajdu je žirijo prepričal z družinsko dramo, ki jo je posnel na svojem domu s svojimi družinskimi člani in prijatelji. Poleg grand prixa in 25.000 dolarjev je prejel tudi nagrado za najboljšega igralca.

Posebno nagrado žirije je dobila nenavadna romanca Zoology ruskega režiserja Ivana Tverdovskega o ženski, ki ji je zrasel rep.

Uspešna sta bila tudi oba češka koprodukcijska filma v tekmovalnem programu: Zuzana Maurery je dobila nagrado za najboljšo igralko v filmu The Teacher Jana Hrebejka, zadnji igrani film The Wolf from Royal Vineyard Street pa je bil deležen posebne omembe žirije.