Literarne večere odpira posnetek radijske igre o zadnjih urah Franceta Prešerna, ki pred smrtjo srečuje svoje lučne brate, od Smoleta do Čopa. Foto: MMC RTV SLO
Literarne večere odpira posnetek radijske igre o zadnjih urah Franceta Prešerna, ki pred smrtjo srečuje svoje lučne brate, od Smoleta do Čopa. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca
Slavnostna govornica proslave na Prevaljah je ministrica za kulturo Majda Širca. Foto: MMC RTV SLO

Literarne večere so priredili v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru, kot rečeno, pa so se začeli z zvočno poslanico v obliki odlomka iz igre Spoved lučnim bratom Ivana Mraka. V radijski igri prisluhnemo pesniku, ki v interpretaciji Radka Poliča v predsmrtnem boju srečuje svoje lučne brate, od Smoleta do Čopa v podobah osvetljenih glasov, in vizionarsko uprizarja dialog z njimi ter svoj pesniški testament. Igra je leta 2000 nastala v produkciji Radia Slovenija, režiral pa jo je Igor Likar.

V prestolnici je literarno branje tradicionalno potekalo v klubu Lili Novy v Cankarjevem domu, kjer bodo nastopili Aleš Debeljak, Milan Dekleva, Ivan Dobnik, Meta Kušar, Jože Snoj in Maja Vidmar. Večer je povezoval Matjaž Pikalo.

Mariborski ljubitelji pisane besede so ji prisluhnili v Literini knjigarni s predstavitvijo pesnikov Jana Šmarčana in Janeza Bršeca. V Celju je področno branje tamkajšnjih literatov potekalo v knjigarni Antika z glasbeno popestritvijo Danija Bedrača.

V koprski Foresteriji se bodo v organizaciji Fakultete za humanistične študije Koper in Gimnazije Koper zbrali dijaki in maturantje evropskih oddelkov Gimnazije Koper s pesniškimi gosti Ines Cergol, Metko Cotič, Vesom Pirnatom - Brolskim, Bertom Pribcem in Karlom Hmeljakom. Med drugim bodo predstavili tudi Vladu Šavu posvečen pesniški zbornik Maestral 21, Antologija pesništva Kopra/An anthology of poetry from the Koper area.

Pomežik kulturi v Mežiški dolini
Ob bližajočem se slovenskem prazniku skupno proslavo že tretjič zapored pripravljajo tudi štiri občine Mežiške doline. Prireditev, ki nosi naslov Pomežik kulturi, je potekala v Družbenem domu na Prevaljah, kot slavnostna govornica pa je zbrane nagovorila ministrica za kulturo Majda Širca.

Kulturnim program, ki ga pripravljajo kulturna društva občine Prevalje skupaj z dijaki in učitelji Gimnazije Ravne na Koroškem, pred Prešernovim dnem poveže štiri občine - Prevalje, Ravne na Koroškem, Mežico in Črno na Koroškem.

Program prireditve napoveduje branje pisem, v katerih sta si dopisovala pesnik France Prešeren (1800-1849) in njegov prijatelj Anton Oliban (1824-1860). Duhovnik, pesnik in prevajalec Oliban je pokopan na pokopališču Na Fari na Prevaljah, kjer je občina pred kratkim obnovila spominsko ploščo.