Dvakratni bookerjev nagrajenec John Maxwell Coetzee je nominiran še enkrat, tokrat z naslovom Summertime. Foto: EPA
Dvakratni bookerjev nagrajenec John Maxwell Coetzee je nominiran še enkrat, tokrat z naslovom Summertime. Foto: EPA
A. S. Byatt
A. S. Byatt je letos komisijo navdušila z romanom The Children's Book. Foto: EPA

Na seznamu je kar nekaj že uveljavljenih britanskih pisateljskih imen, med temi tudi dva dozdajšnja zmagovalca in štiri v preteklih letih nominirani avtorji. JM Coetzee, ki je nominiran za delo Summertime, je bookerja domov odnesel dvakrat, in sicer leta 1983 in 1999, AS Byatt pa je leta 1990 slavila s knjigo Possession. Letos je nominirana za roman The Children's Book.

Tu so še Adam Foulds z delom The Quickening Maze, Sarah Hall z naslovom How to paint a dead man, Samantha Harvey, ki se je med nominirance uvrstila z romanom The Wilderness, James Lever s prvencem Me Cheeta, Hilary Mantel z delom Wolf Hall, Simon Mawer s knjigo The Glass Room, Ed O'Loughlin z Not Untrue & Not Unkind, James Scudamore z Heliopolis, Colm Toibin z Brooklyn, William Trevor z naslovom Love and Summer in Sarah Waters z delom The Little Stranger.

Sveže in kakovostno pisanje
Po besedah predsednika komisije Jamesa Naughtieja gre za enega najkakovostnejših seznamov nominirancev v zadnjih letih. Izbirali so med približno 130 romani, pri tem pa po Naughtiejevih besedah odkrivali nove talente in ugotovili, da je za njimi, kar se pisanja tiče, resnično izjemno leto. "Naša književnost je v rokah izvirnih in predanih pisateljev s svežimi in privlačnimi glasovi." Kot še pojasnjuje, gre za zelo eklektični seznam, ki popelje bralca od dvora Henrika VIII. do hollywoodskega kaosa, vmes pa se ustavi v zavetišču v Essexu v času 19. stoletja, na vojnem območju v Afriki in v brazilskem mestu nekje v prihodnosti. "To so knjige, do katerih se bodo bralci želeli dokopati."

Poleg Naughtieja sedijo v komisiji še biografinja in kritičarka Lucasta Miller, literarni urednik pri The Sunday Telegraph Michael Prodger, akademik in novinar John Mullan in komičarka in novinarka Sue Perkins.

Septembra seznam krajši
Seznam nominirancev za nagrado za najboljši roman, izdan v angleškem jeziku avtorjev, ki prihajajo ali iz Velike Britanije, ali Irske ali držav nekdanjih britanskih kolonij, bodo letos še oklestili. Šest imen v ožjem izboru bodo razglasili 8. septembra. Sicer pa bo zmagovalcu nagrada poleg laskavega naslova prinesla tudi nezanemarljivih 50,000 funtov.