Film Strah prikazuje zgodbo najstnika Kristjana, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno, posledice svojih dejanj pa bo občutil še celo življenje. Foto: Kaja Brezočnik
Film Strah prikazuje zgodbo najstnika Kristjana, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno, posledice svojih dejanj pa bo občutil še celo življenje. Foto: Kaja Brezočnik
Dejan Babosek, režiser in scenarist filma Strah
Dejan Babosek, ptujski režiser in scenarist filma Strah je na vprašanje o strahu, ki se morda nekomu porodil iz dejstva, da je zelo veliko terorističnih napadov in da nas je zato strah potovati, odgovoril: "Ja, to je tudi ideja, s katero se poigravam že v naslednjem filmu. Bila bi namreč zanimiva perspektiva videti, kako je Evropejec, muslimanskega rodu, a zdaj že druge generacije, zaslepljen z eno svojo ideologijo, fikcijo, in nato ravno on postane del teh soizbrancev. To, česar si seveda ne želi, a dela drugim. To je ta pravi strah, ki smo mu priča. Ustrahuje se nas na vsakem koraku, mi se pa vsak na svoj način borimo proti ali s tem. To je bistvo zalogaja, ki se ga je treba lotiti vsestransko. Naloga širše družbe in miselnosti!" Foto: Film Strah, Press
Okrogla miza ob filmu Strah
Okrogla miza, ki je potekala ob premieri filma Strah. Ker je film dolžine 30-minut, so ustvarjalci prišli na idejo, da bi pred samimi projekcijami potekale okrogle mize in delavnice z različnimi gosti; vsem okroglim mizam pa bi bila seveda skupna tematika povezava z vsebino filma. Naslednja bo 17. novembra v Mestnem kinu Ptuj. Foto: Kaja Brezočnik

S temi besedami je sporočilo svojega srednjemetražnega, 30-minutnega, igranega filma, povzel ptujski scenarist in režiser, Dejan Babosek.

Kristjan si je tetoviral nemški križ
Osnovna zgodba gre nekako takole: 17-letni Kristjan ob prihodu številnih prebežnikov v Slovenijo pade pod vpliv desničarske propagande in neonacistične skupine, kar povzroči razdor v njegovi precej bolj liberalni družini. Film opozarja na nevarnost rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju. Če bi ga lahko opisali s pregovorom, bi bil zelo ustrezen naslednji: "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade!" Bolečina, ki jo doživi Kristjan v drugi polovici filma, je neopisljiva.

Brutalni prizori odzvanjajo še dolgo po ogledu filma in spodbudijo k razmisleku o smiselnosti neutemeljenega sovraštva in nasilja nad drugačnimi. Kristjan že res, da je uporniški najstnik, ki mu manjka vpogleda v globino dejanj in prepričanj svojih "prijateljev", a mnogi tega njegovega najstniškega uporništva ne presežejo nikoli.

Vzporednost z Ameriško zgodovino X
Tematska sorodnost prikliče v spomin ameriško dramo Generacija X (American Histrory X) iz leta 1998. Babosek prizna, da je film odigral pomembno vlogo pri pripravah na Strah: "Ja, to je definitivno eden izmed ultimativnih filmov z neonacistično tematiko. Ne moreš mimo tega, da te vsaj nekaj v Strahu ne bi spomnilo na ta legendarni film. Tudi tam je en karakter (glavni junak) zaslepljen z "nevarno" ideologijo in tudi tam je v ospredju družinska zgodba. To je bil v bistvu film, ki je bil nadaljnja inspiracija, potem ko sem že imel začrtano idejo in ko sem se lotil že dokončanja in same realizacije Strahu. Lahko bi rekel, da je bil del nekakšnega študijskega materiala. Predvsem pa ne moremo mimo njega glede na tematiko."

Vseh sodelujočih več kot 50
Po prvi slovenski premieri, ki je bila v Kinu Šiška, se film seli v kinematografe po Sloveniji. Danes ga bodo predstavili v Mestnem kinu Ptuj, od koder režiser tudi prihaja. Ob projekcijah pripravljajo tudi nekaj spremljevalnih dogodkov, med drugim okrogle mize in delavnice.

Pri uresničitvi filma je sodelovalo več kot 50 ljudi, film pa so posneli v osmih snemalnih dneh. Snemanje je potekalo predvsem v Ljubljani in okolici. Ob glavnem junaku Kristjanu, ki ga je igral Denys Bilash, nastopajo še Nataša Barbara Gračner (Kristjanova mama), Valentina Plaskan (Kristjanova sestra), Renato Jenček (oče). Kristjanovi prijatelji, zdravnik in druge vloge pa so odigrali: Andrei Lenart (Ben), Dino Hajderović (tujec), Darja Krhin (žena), Jure Longyka (zdravnik) in Nenad Tokalić (pevec), Marjan Radanovič (britev).

Strahu se je lotil tudi Trkaj
Raper Trkaj, ki v svojih besedilih daje glas drugače mislečim, in poziva mlade, da razmišljajo s svojo glavo, je na premieri nastopil kot eden od gostov okrogle mize. Za to priložnost je posnel tudi naslovno pesem in videospot, ki bo na projekcijah filma glasbeni uvod.

Na pogovoru, ki je sledil projekciji filma, je Trkaj razmišljal: "Ljudje premalo razmišljamo s svojo glavo, tako starejši kot mlajši. Živimo v nekakšni škatlici, gledamo televizijo, samo pasivno gledamo in kimamo in poslušamo. Premalo komuniciramo med seboj kot ljudje z ljudmi. Vsi smo krvavi pod kožo, ne glede na raso, spol, državo. In se preveč ukvarjamo s takšnimi malenkostmi, medtem ko nam tisti pravi nam "škodljivi" ljudje, na inteligenten način naredijo nekaj res nečloveškega. Ni treba nič drugega kot imeti zdrav odnos do sebe in malce več kmečke pameti. Zato delam takšno glasbo, da ljudje v teh 3 minutah doživijo, kaj želim povedati. Rap, dobra glasba, zanimiv spot, lahko doseže marsikaj! Prek umetnosti, kratko, jedranto, želim ljudem pokazati, da naj bodo samosvoji in predvsem dobri; da delajo dobro na svoj način!"