Trg republike je zasnoval eden najbolj priznanih arhitektov Edvard Ravnikar. Foto: Bobo
Trg republike je zasnoval eden najbolj priznanih arhitektov Edvard Ravnikar. Foto: Bobo
Spomenik žrtvam povojnih pobojev na Teharjih. Foto: BoBo

Trg republike, ki ga je zasnoval Edvard Ravnikar, velja za simbolni prostor, na katerem je med drugim potekala razglasitev samostojne Republike Slovenije, obenem pa je tudi izjemen avtorski stavbni kompleks ter najobsežnejše delo prej omenjenega arhitekta in akademika. Na izjemnost je opozorila tudi ljubljanska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS), ki je tudi predlagala omenjeno razglasitev.

Kraj, kjer je 8. januarja 1943 padlo 65 borcev
Med kulturne spomenika državnega pomena je vlada uvrstila tudi kraj poslednjega boja Pohorskega bataljona na Osankarici na Pohorju. Na lokaciji, kjer je 8. januarja 1943 padlo 65 borcev Pohorskega bataljona, je gozd z jaso, kjer sta arhitekt Branko Kocmut in kipar Slavko Tihec leta 1959 projektirala spomenik NOB. Kamnite oznake zemljank, spominski stebrički in simbolna oltarna miza s skulpturo dveh umirajočih so kenotaf in izvirna likovna predstavitev zgodovinske lokacije. Prostor se uporablja za vsakoletne spominske slovesnosti ob obletnici zadnje bitke pohorskih partizanov.

Vlada želela zagotoviti nadaljnji obstoj parka
Prostor nekdanjega taborišča Teharje, sedanji spominski park, za katerega je načrt pripravil Marko Mušič, je s simbolno arhitekturno krajinsko ureditvijo osrednji državni park in osrednji simbolni spomenik RS, ki je posvečen spominu na žrtve vseh povojnih pobojev, in je tako izjemen del zgodovinske dediščine Slovenije. Kot so sporočili iz urada za komuniciranje, je vlada razglasila park za kulturni spomenik državnega pomena, da bi zagotovila njegov nadaljnji obstoj in da se izboljša pietetni odnos na avtentični zgodovinski lokaciji in poudari spomenik, ki je posvečen žrtvam in je priča spoštljivega odnosa države Slovenije do žrtev vojne in povojnih pobojev.

Del Domačije Knežak 103 izločen iz zaščite
Vlada je na seji sprejela tudi spremembo odloka o razglasitvi Domačije Knežak 103 za kulturni spomenik državnega pomena. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je bilo dvorišče domačije Knežak 103 blizu Ilirske Bistrice na novo razdeljeno, pri čemer je bil manjši del parcele uporabljen za širitev ceste, zato so ga izločili iz zaščite. Hkrati je bilo treba novo parcelacijo vključiti v popravljen odlok, kar je že usklajeno tudi med lastnikom in urejevalcem cest. Pri pripravi so sodelovali konservatorji z novogoriške enote ZVKDS.