Med 10. julijem in 25. avgustom se bo v Dubrovniku zvrstilo več kot 80 kulturnih dogodkov. Foto: Facebookova stran festivala
Med 10. julijem in 25. avgustom se bo v Dubrovniku zvrstilo več kot 80 kulturnih dogodkov. Foto: Facebookova stran festivala
Festival na jug Hrvaške vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev. Foto: Facebook stran festivala
26. julija bo v Dubrovniku nastopil eden najvidnejših sodobnih pianistov Bojan Gorišek. Foto: Cankarjev dom

Že dan po odprtju festivala bodo v atriju palače Sponza in v multimedijskem centru Visia odprli razstavo Oblikovalci spominov - fotografi in dizajnerji Dubrovniških poletnih iger (Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara), ki bo ponudila pregled pestre zgodovine najstarejšega in najuglednejšega hrvaškega festivala. Do konca julija se bo zvrstil niz različnih koncertov, na katerih bodo med drugim nastopili Dubrovniški simfonični orkester, Vojvodinski simfonični orkester, Sudar Persuccion ansambel z Matejem Meštrovićem in Jazziana Croatica.

Dramski program festivala bo odprla "klasična" predstava Romeo in Julija v režiji Jagoša Markovića. Kot so poudarili organizatorji festivala, bodo tako počastili spomin na 450. obletnico Shakespearjevega rojstva, hkrati pa želijo poudariti, kako pomembna je ljubezen in kako velik greh je sovraštvo.

9. avgusta bodo na Držićevi poljani uprizorili najbolj znano in največkrat uprizorjeno komedijo Marina Držića Dundo Maroje, ki bo tokrat v ospredje postavila aktualna vprašanja o zapuščini, ki jo za seboj puščamo zanamcem. Poleg številnih drugih dramskih uprizoritev si bodo lahko gledalci znova ogledali tudi Ekvinokcij Iva Vojnovića, ki ga bo uprizoril festivalski dramski ansambel. Prvič so ga na otoku Lokrum, streljaj od Dubrovnika, uprizorili pred desetimi leti.

Premiera baleta koreografinje Valentine Turcu
Na festivalu sodelujejo tudi slovenski umetniki. 26. julija bo v atriju Knežjega dvora nastopil pianist Bojan Gorišek, ki bo izvedel dela Erika Satieja in Phillipa Glassa, 5. avgusta pa kvartet Tartini.

V koprodukciji Dubrovniških letnih iger, Festivala Ljubljana in SNG Maribor bodo po motivih romana Nevarna razmerja Pierra Choderlosa de Laclosa in ob glasbeni podlagi mojstrov baročne glasbe bodo uprizorili istoimenski balet, za katerega je koreografijo pripravila Valentina Turcu, pod režijo pa se podpisuje Leo Mujić. Po premieri v Dubrovniku bodo Nevarna razmerja uprizorili tudi na festivalu Ljubljana, potem pa bo del repertoarja SNG Maribor.

Po dubrovniških hodnikih bo odmevala baročna glasba
V ospredju glasbenega programa letošnjega festivala bo baročna glasba. Italijanski barok bo predstavil Concerto de Cavalieri pod umetniškim vodstvom Marcella di Lise s serenado Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore Alessandra Scarlattija, nemški barok bo zastopal Bachov orkester leipziškega Gewandhausa, ki bo izvedel vseh šest Bachovih Brandenburških koncertov, vokalno-instrumentalna zasedba Le Concert Spirituel pod vodstvom Herva Niqueta pa bo izvedla sakralna dela iz obdobja Ludvika XIV., slavnega sončnega kralja. Poslušalci bodo lahko prisluhnili tudi triu Davida Gazarova, ki je znan po svojih improvizacijah na temo Bacha, Dubrovniškemu kitarskemu triu z mezzosopranistko Renato Pokupić in pianistu Bojanu Gorišku.

Zvezda džezovskega programa bo Nnenna Freelon, ameriška pevka, ki se lahko pohvali s šestimi nominacijami za grammyja.

Letošnji festival se bo končal 25. avgusta s koncertom Zagrebške filharmonije pod vodstvom dirigenta Iva Lipanovića.