SNG Drama Ljubljana. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
SNG Drama Ljubljana. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Studijski posnetek drame Daneta Zajca (1929-2005) so predstavljali po delih. Prvi del so predvajali v sredo, 3. marca, nato pa z novimi nadaljevali vsako sredo do prvega tedna v aprilu.

Posnetek Kalevale je v šestih delih dostopen v zvočni knjižnici na spletni strani SNG-ja Drama Ljubljana.

Tokrat jo bodo igralci Nejc Cijan Garlatti, Saša Tabaković, Zvone Hribar, Barbara Cerar, Bojan Emeršič in Silva Čušin brali v živo. Oblikovalka govorne podobe zvočne drame je Tatjana Stanič, snemalec, montažer in avtor glasbe Jurij Alič, asistentki režije pa Gaja Pöschl in Špela Šinigoj.

"Kalevala je poleg Otrok reke eno najbolj pesniških dramskih besedil Daneta Zajca. Dramsko govorico protagonistov zaznamuje izrazita pesniška retorika, zaradi katere to igro literarna znanost umešča v slovensko poetično dramo, ki pravzaprav najbolj točno definira specifiko Zajčevih iger, čeprav sam ni pristajal na tovrstno kategorizacijo," so zapisali na Dramini spletni strani.

Elias Lönnrot (1802-1884). Foto: Wikipedia Commons
Elias Lönnrot (1802-1884). Foto: Wikipedia Commons

Zajc se je v svoji priredbi finske Kalevale, ki je stoletja nastajala med ljudstvi in plemeni severnofinskih pokrajin, nekoliko odmaknil od originalne pripovedi, ki jo je v epu zapisal zdravnik in filozof Elias Lönnrot. V izvirnem epu je veliko več prigod in junakov, saj predstavlja osnovo mitološkega dojemanja med severnjaškimi finskimi ljudstvi in zato vključuje številne pripovedi, od stvarjenja sveta, potovanj med deželama Kalevala in Pohjola in vse do kovanja mitičnega sampa.

Potovanje Väinämöinena, Ilmarinena in Lemminkäinena
Slovenska različica se osredotoča na potovanje treh protagonistov, ki so tudi junaki izvirnega epa. Šamanski pevec z magičnimi močmi Väinämöinen, kovač kalevalskega neba in stvaritelj mitičnega sampa Ilmarinen, ki imetniku prinaša vse, kar potrebuje, ter mlad in aroganten zapeljivec Lemminkäinen, ki ga mati oživi, ko se utopi v črnih vodah podzemne reke Tuonele med iskanjem predmeta svojih romantičnih hrepenenj.

Zajc je za Kalevalo prejel Grumovo nagrado. Odrsko je bila uprizorjena le enkrat, a z velikim uspehom. Kalevalo so leta 2019 v produkciji Radia Slovenija posneli tudi kot radijsko igro.

Bralna uprizoritev je napovedana drevi ob 20. uri na vrtu za Dramo, v primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Drama Kavarni.