Interpretacija sanj Alexandra McQueera, koprodukcija Bunkerja, Društva Parada ponosa, gledališča ŠKUC-a in KUD-a Pozitiv, je del Festivala Parada ponosa 2016. Foto: Bunker/Jakob Jurkošek
Interpretacija sanj Alexandra McQueera, koprodukcija Bunkerja, Društva Parada ponosa, gledališča ŠKUC-a in KUD-a Pozitiv, je del Festivala Parada ponosa 2016. Foto: Bunker/Jakob Jurkošek

Predstava Sandija Jesenika, študenta magistrskega študija dramaturgije na AGRFT-ju, v režiji Stevana Bodrože bo drevi doživela premiero v Stari mestni elektrarni. Jesenik, tudi asistent režiserja, je v drami z metaforo gradu odprl teme človekovega boja, iskanja spolne identitete, samozavesti in volje do življenja ter razmišljal o tem, kako pekel na tem svetu spremeniti v raj.

V predstavi igrajo Alida Bevk, Anja Drnovšek, Matevž Biber, Rok Kravanja in Viktor Meglič. Kostumografijo je zasnoval Andrej Vrhovnik, scenografijo pa Sanja Gergorić in Tina Bonča. Glasbo je izbral Bodroža, kot skladatelj in aranžer pa je pri predstavi sodeloval Matija Krečič.

"Mi nismo nič od tega"
Predstava je del Festivala Parada ponosa 2016, ki se je začel v ponedeljek in se bo končal 18. junija s tradicionalno parado po središču mesta. V program so vključeni številni kulturni dogodki. V Ljubljano tako prihajata britanska umetnica Sadie Lee ter newyorški režiser in aktivist Jim Hubbard. Delo Leejeve bo predstavljeno na razstavi v Mestni hiši, Hubbard pa bo ob letošnji 35. obletnici prve omembe aidsa v medijih spregovoril o tej bolezni. Prikazali bodo tudi več njegovih filmov.

Med drugim sta poleg ponedeljkove projekcije filma Eisenstein in Guanajuato v režiji Petra Greenawaja in današnje razstave napovedana tudi odprtje razstave aktivističnih plakatov ter projekcija kratkometražnega dokumentarca o enajstih romskih dekletih Ja hoću da imam izbor, ki ji bo sledil pogovor z Vero Kurtić, izvršno koordinatorko organizacije Ženski prostor.

S sovražnimi mnenji očitno še nismo opravili ...
Geslo festivala Mi nismo nič od tega sporoča, da se danes dopuščajo le kriterijske vezi med ljudmi, kar pomeni, da je treba biti primerne narodnosti, rase, jezika, kulture, lokalnosti, seksualnih navad in tudi spola. Trenutno družbeno dogajanje gre po opažanjih organizatorjev festivala v strašljivo radikalizacijo, vzpostavljajo se sovražna mnenja, za katera so tudi sami menili, da smo z njimi že opravili.

Interpretacija sanj Alexandra McQueera
Interpretacija sanj Alexandra McQueera