Pedro Almodovar s svojima glavnima igralkama med predprodukcijo Sosednje sobe. Foto: Iglesias Más
Pedro Almodovar s svojima glavnima igralkama med predprodukcijo Sosednje sobe. Foto: Iglesias Más
Sorodna novica Čuden način življenja

Še enkrat o materah in hčerah
Kot so sporočili iz Almodóvarjeve produkcijske hiše El Deseo, bodo film začeli snemati marca letos. Snemali bodo v Madridu in New Yorku, film pa je zgodba o odnosu med "zelo nepopolno materjo in jezno hčerko, ki ju loči velik nesporazum".

"Mednju se vrine tretja ženska, Ingrid (Julianne Moore), materina prijateljica, ki postane katalizator za vso njuno bolečino in zagrenjenost. Mama Martha (Tilda Swinton) je vojna poročevalka, Ingrid pa pisateljica avtofikcije."

V osrednji igralski zasedbi je poleg Swinton in Moore še hollywoodski igralec John Turturro. Turturro je najširšemu občinstvu znan iz filmov, kot sta Transformerji in Batman, za vlogo v filmu Barton Fink iz leta 1991 na filmskem festivalu v Cannesu pa je prejel nagrado za najboljšega igralca.

Za zdaj še ni znano, katera igralka bo upodobila hčerko – najpozornejši oboževalci ugibajo, da bo to Anya-Taylor Joy, saj je režiser v nekem intervjuju posebej izpostavil njen talent in to, da sta se srečala.

"Film tematizira brezmejno krutost vojne in različna načina, na katera dve avtorici pristopata k dejstvom in pišeta o njih. Prav tako govori o smrti, prijateljstvu in spolnem užitku, ki so najboljši zavezniki v boju proti grozi. Pa tudi o sladkem prebujanju ob žvrgolenju ptic, v hiši sredi narodnega parka v Novi Angliji, kjer prijateljici živita v ekstremni in čudaško prisrčni situaciji," še lahko preberemo v sporočilu za javnost.

Almodóvarjev zadnji celovečerec je bil Vzporedni materi (2021), ki je premiero doživel na beneškem festivalu in Penelope Cruz prinesel nagrado za najboljšo igralko.  Foto: EPA
Almodóvarjev zadnji celovečerec je bil Vzporedni materi (2021), ki je premiero doživel na beneškem festivalu in Penelope Cruz prinesel nagrado za najboljšo igralko. Foto: EPA

Almodóvar, ki se je s filmi, kot sta Ženske na robu živčnega zloma in Govori z njo, zavihtel na prestol sodobnega španskega filma, je leta 2000 prejel oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film, in sicer s tragikomedijo Vse o moji materi.

Lani smo lahko ujeli njegov srednjemetražni "gejevski vestern" Čuden način življenja: Almodovar se je v polurnem filmu v angleškem jeziku o ljubezni med kavbojema prvič preizkusil v žanru Divjega zahoda. Film si je na festivalu Liffe lahko ogledalo tudi slovensko občinstvo. Pred tem je Almodóvar v času covidnih karanten posnel še en srednjemetražni film v angleščini, Človeški glas s Tildo Swinton v edini vlogi.

Enkrat se je angleščine že ustrašil
Režiser, ki bo septembra dopolnil 75 let, se je sicer dolgo izogibal snemanju v angleščini. Pred časom je nepričakovano odpovedal svoj režijski prvenec v angleškem jeziku Priročnik za čistilke s Cate Blanchett, ki je bil načrtovan za leto 2022. Takrat je presodil, da še ni pripravljen na "tako monumentalen projekt" v angleščini in vse skupaj opisal kot "neznansko bolečo odločitev". Španski cineast sicer nikoli ni skrival svoje prevzetosti nad Hollywoodom, še posebej nad komedijami Georgea Cukorja in melodramami Douglasa Sirka.