Jean-Michel Jarre velja za enega najvplivnejših glasbenikov moderne dobe. Foto: Reuters
Jean-Michel Jarre velja za enega najvplivnejših glasbenikov moderne dobe. Foto: Reuters

Ti albumi so kot knjiga, skladbe pa kot poglavja. Zato jim moraš slediti poglavje za poglavjem, pesem za pesmijo.

Jean-Michel Jarre o albumih kot starih filmih
Jean-Michel Jarre
Jarrovi osupljivi šovi na prostem so avdiovizualne poslastice, v katerih se preliva vznemirljiva mešanica luči, laserjev, pirotehnike in najnovejše tehnologije. Foto: Reuters

Jean-Michel Jarre velja za enega najvplivnejših glasbenikov moderne dobe, saj gre za umetnika, ki je s svojim pristopom oblikoval elektronsko glasbo in utrl pot zdajšnjim generacijam. S sintetizatorji se je 68-letni glasbenik srečal prvič v 60. letih prejšnjega stoletja, po prvih neuspehih pa se je počasi, a vztrajno vzpenjal med velikane. V dolgih letih ustvarjanja je prodal že več kot 80 milijonov albumov.

Vedno si je želel ustvariti most med sodobno eksperimentalno in klasično glasbo, je Jarre dejal v pogovoru za Sobotno prilogo časopisa Delo. Njegovi albumi se mu zdijo kot stari filmi: "Ti albumi so kot knjiga, skladbe pa kot poglavja. Zato jim moraš slediti poglavje za poglavjem, pesem za pesmijo."

Avdiovizualne poslastice
Jarrovi osupljivi šovi na prostem so avdiovizualne poslastice, v katerih se preliva mešanica luči, laserjev, pirotehnike in najnovejše tehnologije. S tovrstnimi nastopi po vsem svetu se je zapisal tako v zgodovino glasbe kot tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, so zapisali organizatorji iz Karantanija Cinemas.

Zadnji svetovni rekord v številu obiskovalcev mu pripada za koncert, ki ga je septembra 2006 pripravil ob 850-letnici Moskve. Udeležilo se ga je 3,5-milijona obiskovalcev.

Prvič nastopil v Sloveniji leta 2008
Na aktualno evropsko turnejo, v sklopu katere bo Jarre nastopil na več kot 40 prizoriščih, se je podal oktobra. Albuma Electronica 1: The Time Machine ter Electronica 2: The Heart of Noise vključujeta glasbena sodelovanja s številnimi priznanimi glasbenimi ustvarjalci oziroma skupinami. Med njimi so Air, Laurie Anderson, Moby, 3D iz Massive Attack, Pet Shop Boys in Primal Scream. V skladbo Exit je glasbenik vtkal glas žvižgača Edwarda Snowdena.

V Sloveniji je Jarre prvič nastopil leta 2008 v sklopu turneje v manjših dvoranah. Tedaj je v Hali Tivoli ob predhodnem jubileju albuma Oxygene s 50 analognimi sintetizatorji obiskovalcem pričaral izjemno koncertno izkušnjo.

Ti albumi so kot knjiga, skladbe pa kot poglavja. Zato jim moraš slediti poglavje za poglavjem, pesem za pesmijo.

Jean-Michel Jarre o albumih kot starih filmih